DEVENTER – Afgelopen jaar had Nederland veel last van de eikenprocessierups. De rups zorgt voor jeuk en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Met name in de zomerperiode zorgde de rups voor veel overlast en ongemak. Dat lijkt dit jaar weer te kunnen gebeuren. De gemeente zet daarom vol in op preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit is nodig om te voorkomen dat de rups dit jaar weer voor veel overlast gaat zorgen.

Volgende week start de gemeente al met de 1e preventieve bestrijdingsmaatregelen. In de hoop de overlast in de zomerperiode sterk terug te brengen. Werkzaamheden worden zowel overdag als ’s nachts uitgevoerd. Dit kan leiden tot geluids- en verkeershinder.

Bestrijdingsplan
De gemeente heeft een goed beeld van de meest gevoelige locaties. Die krijgen voorrang. Op basis van alle meldingen van vorig jaar, uitvoerige monitoring en andere inzichten, heeft de gemeente een nieuw bestrijdingsplan gemaakt. Preventieve bestrijding gebeurt met 2 biologische middelen. Bomen worden behandeld met ‘Nematoden’ en ‘Xentari’. Dit gebeurt vroeg in het seizoen als de rupsen nog geen overlast geven.

Preventieve bestrijding
Om te zorgen dat alle rupsen worden geraakt met het biologische bestrijdingsmiddel, wordt de boom tot druipens toe bespoten. Eventueel gelekt bestrijdingsmiddel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten.

Nematoden
Nematoden zijn parasitaire aaltjes die vroeg in het voorjaar in de bomen worden gespoten, als er nog maar weinig andere soorten rupsen actief zijn. Hierdoor worden andere vlindersoorten ontzien. De aaltjes dringen de eikenprocessierups binnen waardoor de rups doodgaat. Het spuiten van nematoden moet ’s nachts gebeuren. De bespuiting kan leiden tot geluids- en verkeershinder.

Xentari
Xentari is een bacteriepreparaat dat in de boom wordt gespoten. De jonge rups vreet van het bespoten blad en gaat vervolgens dood. Deze methode kan overdag uitgevoerd worden.

Wegzuigen van de rups
De eikenprocessierupsen krijgen hun brandharen normaal rond half mei. De brandharen zorgen voor overlast. Half mei is ook het moment waarop ze de bekende nesten gaan vormen. In mei, juni, juli en augustus worden de rupsen net als vorig jaar bestreden door ze weg te zuigen. Dit doet de gemeente op basis van meldingen. Plekken als speeltuinen, scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en sportclubs krijgen voorrang. Op privéterrein worden rupsen niet weggehaald door de gemeente.

Actuele planning
De planning van de bestrijdingswerkzaamheden is te zien op www.deventer.nl/eikenprocessierups. Hier vindt u ook alle informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan in de gemeente Deventer.

Coronavirus
Bedrijven die de bestrijding voor hun rekening gaan nemen, geven aan dat door het uitbreken van het coronavirus op dit moment geen tekort aan machines, spuitmiddelen, beschermende pakken en mensen is.

Vorig artikelStichting Veteranen Deventer biedt een luisterend oor
Volgend artikelWeerbericht woensdag 08 april