“Ah nee!” Je kijkt de hypotheekadviseur teleurgesteld aan: je kunt net niet genoeg lenen om het huis te kopen waar je in gedachten je heerlijke loungebank al ziet staan. Wat doe je dan? Het kan zijn dat Duokoop uitkomst biedt.

Jij koopt alleen het huis, en Duokoop koopt de grond
De grond wordt eigendom van een pensioenfonds en jij pacht hem. Je mag de grond gebruiken alsof je de eigenaar bent. Een boom planten, een schuurtje bouwen, dat is allemaal geen enkel punt. En het huis is je eigendom, dus dat mag je verbouwen en verbeteren zoals jij wilt, binnen de wettelijke regels natuurlijk. Het huis kan overigens ook een appartement zijn (daar hoort officieel een deel van de grond bij).

Zo kun je nét wat meer lenen
Veel huizenzoekers zitten klem tussen huren en kopen: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar net te weinig om de hypotheek rond te krijgen voor een vergelijkbaar koophuis. Of het type huis dat ze zoeken, ligt met hun maximale hypotheek iets buiten hun financiële mogelijkheden. Met Duokoop zijn je maandlasten lager omdat je geen aflossing hebt op de grond. En de pacht die je betaalt, kun je aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dat zorgt ervoor dat je wat meer kunt lenen.

Duokoop is alleen mogelijk als je koopt onder Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat geeft je extra financiële zekerheid.

Even een rekenvoorbeeld.
Als je samen een huis koopt en jullie verdienen samen €40.000 per jaar, kun je met Duokoop ruim €35.000 meer hypotheek krijgen. Je maximale koopsom is dan geen €181.141 maar €217.104.

Als je de grond later alsnog wilt kopen, is dat mogelijk. Daar zijn duidelijke voorwaarden voor. En wil je het huis weer verkopen, dan kun je het met of zonder de grond aanbieden. Verkoop je het huis met winst dan is die voor jou; de winst op de grond gaat naar het pensioenfonds.

Steeds meer geldverstrekkers werken samen met Duokoop. Het loont dus om de rente en voorwaarden te vergelijken. En natuurlijk weeg je ook de voor- en nadelen tegen elkaar af. Je bouwt met Duokoop bijvoorbeeld minder kapitaal op dan met een gewoon koophuis (mét grond), maar je hebt wel maandelijks meer te besteden. En je kunt nú misschien dat huis kopen dat anders net buiten je bereik was gebleven. Kun je toch die loungebank in die erker zetten waar hij zo mooi zou passen.

Of dat voor jou handig is? Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Kom langs en maak een afspraak, dan ontdekken we samen welke hypotheek het beste bij je past – met of zonder Duokoop.

Laurens Kunkeler | De Hypotheker Deventer

Vorig artikelGratis ‘Blijf thuis’-foto voor inwoners uit Deventer
Volgend artikelWeerbericht dinsdag 21 april