Je loopt over straat en bent in een mensenkijk humeur. Het weer wordt tenslotte weer lekkerder, en ondanks de huidige corona maatregelen zie je toch dat mensen zich weer in grote getalen naar buiten begeven. Nadat je op anderhalve meter een take-away koffie hebt gehaald valt je op dat naast rugtassen en draagtassen, mensen veel vaker een klein tasje dragen die kruislings over hun lichaam hangt. Niet een onbekend gezicht, maar het waren er niet altijd zo veel. Vroeger waren het vooral de zogenaamde ANWB koppels die de voordelen konden inzien van deze uiterst functionele tasjes, maar ook deze categorie tassen heeft de weg naar populariteit gevonden.

Het is niet echt een handtas, maar ook niet echt een etui. Het is uiteraard niet iets te klein voor grote hoeveelheden, maar je kan er ook niet slechts een paperclip in kwijt. Het draagt daarentegen wel de functionaliteit van al de eerdergenoemde dingen, en heeft nog iets meer. Je vraagt je bijna af waarom crossbody tassen en schoudertassen zo laat pas in hoge hoeveelheden in het normale straatbeeld terecht zijn gekomen, want als je er eens goed naar kijkt zijn ze ongelofelijk handig.

Ze zijn er al jaren
En met jaren hebben we het over wel meer dan 100 jaar. In het Wilde Westen galoppeerden cowboys als rond met hun zogenaamde ‘’satchels’’, wat je in het Nederlands zou kunnen vertalen naar schoudertas. Hierin bewaarden ze de essentiële dingen die je graag bij de hand had, zoals kruiden en kogels. Gelukkig is de wereld tegenwoordig een stuk veiliger, maar het aantal voorwerpen dat we bij ons kunnen hebben is zeker niet gehalveerd. Telefoons, make-up, geld, pasjes, het moet allemaal binnen handbereik zijn. En als je je bedenkt in welke zakken en tassen we die voorheen altijd stopten, maakt het des de vreemder dat de functionaliteit niet eerder aan het licht kwam bij het grote publiek.

Tassen zijn trendgevoelig
Het klinkt misschien vreemd voor iemand die niet de jaren 90 en het begin van de 0’s heeft meegemaakt, maar schoudertassen en crossbody tassen werden vooral gedragen door wat truttigere mensen, of fanatieke wandelaars die hun vogelboekje snel bij de hand wilden hebben. En vaak hadden ze ook nog de prent van die tijd, zoals de kleurencombinatie van geel, groen en felroze. Erg modieus was het niet, maar deze mensen waren hun tijd vooruit, en dat voornamelijk op het gebied van handigheid.

De tassen zijn bijzonder handig
Het is namelijk best apart dat in de laatste 7 jaar deze tassen vooral uit de grond zijn geschoten omdat het bij het modebeeld hoorde, terwijl ze vooral bovenaan staan in hoe handig ze zijn. Bij zowel schoudertassen als crossbody tassen zijn je handen vrij, en heb je (zeker op de warmere dagen) geen last van vervelende transpiratie terwijl je de hele dag nog door moet. Je kan er alle kleine en essentiële dingen in kwijt, en dat direct binnen handbereik. Bij een crossbody tas hoef je je niet zorgen te maken over diefstal, omdat het tasje zelf aan de voorkant van je borstkas zit, en het dus de hele tijd binnen je gezichtsveld ligt. Als je het nog fijn vindt om een portemonnee te hebben, hoef je je ook niet meer druk te maken om die rare bobbel in je kontzak als je even lekker op een bankje gaat zitten, want die zit al in je schouder of crossbody tas! En om nog kort terug te komen op een eerdere shout-out naar het wilde westen, zien ze er ook nog een beetje uit als een stoere bandelier, wat voor de mannelijke dragers een extra zetje geeft!

Waar de functie en mode samenkomen
Al met al zou je kunnen concluderen dat mensen al jaren de voordelen inzien van deze schouder en crossbody tasjes, maar bleken x en y as van populariteit en functionaliteit elkaar maar niet te kruizen. Het is misschien ook wel te verklaren door een aantal overduidelijke invloeden. Onze apparaten en benodigdheden worden allemaal steeds kleiner, dus een mega rugzak voor een paar kilo aan laptop accessoires is niet meer zo snel nodig. En we gaan er steeds vaker even uit voor een rondje stad, in plaats van een dagje weg. Alles moet mooier, aantrekkelijker, kleiner en functioneler, en dat is eigenlijk een hele goede ontwikkeling.

Vorig artikel#Supportyourlocals: Goed slapen in coronatijd is essentieel aldus Bert Visser
Volgend artikelHart onder de riem voor Deventer