DEVENTER – Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal lanceert vandaag de indrukwekkende virtual reality tour over Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De virtuele tour neemt de bezoeker mee op een historische reis door de tentoonstelling Deventer Bezet & Bevrijd in Museum De Waag in Deventer. Deventer Bezet & Bevrijd vertelt het indrukwekkende verhaal van Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de Duitse inval tot de bevrijding door de Canadezen. Dankzij veel film- en geluidsfragmenten, foto’s, kaarten en talloze voorwerpen ervaar je het leven van 75 jaar geleden.

In de virtuele tour kan de bezoeker in De Waag 360 graden om zich heen kijken. Aan de hand van verschillende thema’s zoals de Duitse inval, de bezetting van Deventer, het dagelijks leven van destijds, de V1 bommen, Joodse Deventenaren en de bevrijding van de stad, kan de bezoeker diverse multimedia zoals speciale video’s, foto’s en audiofragmenten aanklikken, bekijken en beluisteren.

“De virtuele tour geeft de bezoeker een unieke inkijk in het leven in Deventer van 75 jaar geleden. Er zijn veel persoonlijke verhalen over het dagelijks leven onder de Duitse bezetting in Deventer” vertelt hoofd Tentoonstellingen Petra van Boheemen. “Ook de verwoestingen door de bombardementen en de ‘vliegende bommen’ (V1’s) in Oost-Nederland komen ruim aan bod. De agenten van het Politie Opleidings Bataljon in Schalkhaar speelden ook een rol bij de acties tegen de Joden. Van de Joodse Deventenaren zoals de bijzondere Sam Noach, keerde na de oorlog maar een klein deel terug.” vervolgt Van Boheemen.

“In de tentoonstelling is er ook veel aandacht voor de verschillende vormen van verzet in Deventer. Van het vaak ‘vergeten’ linkse verzet in ‘Moskou aan de IJssel’ tot aan hulp aan onderduikers, het gewapend verzet en het Twentoldrama. Voor deze tentoonstelling hebben we nauw samengewerkt met diverse partijen zoals het Etty Hillesum Centrum en Historisch Centrum Overijssel maar ook met veel particulieren. Mede dankzij hen zijn in De Waag veel indrukwekkende herinneringen aan deze aangrijpende tijd samengebracht.” vertelt interim-directeur en gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen.

De virtuele tentoonstelling Deventer Bezet & Bevrijd wordt geheel kosteloos aangeboden en is nu te zien en te beleven op www.museumdewaag.nl/vr

Vorig artikelZakken wiet gedumpt in buitengebied Deventer
Volgend artikelBloedafname Deventer ziekenhuis voortaan op afspraak