DEVENTER – De markt staat traditioneel elke vrijdag en zaterdag op de Brink. Nu mag de horeca vanaf 1 juni ook weer een deel van hun terras uitstellen en dat kan met elkaar in de knel komen.

Ruimte
Hoeveel een horecagelegenheid van het terras mag uitstallen is afhankelijk van de plek ‘Een aanname is dat een horecagelegenheid 40% meer terras mag uitstallen, dat ligt aan de plek. Het kan ook zijn dat een horecagelegenheid 100% van zijn terras mag uitstallen, als daar maar de ruimte voor is.” vertelt Thomas Walder, wethouder economie.

”Wat wij het allerbelangrijkste vinden is dat het veilig kan en conform de coronamaatregelen.” ‘En als je je terras kan verdubbelen en het kan veilig dan is het prima, maar als er misschien maar 20% mogelijk is, dan kan het niet meer zijn dan dat.”

Discussie
Nu de horeca weer open mag, kan dat in de knel komen met de traditionele markt. ‘De Brink is anderhalf hectare, maar ondanks dat het een heel groot plein is kom je ruimte te kort op het moment dat je de volledige markt wil hebben en als je de horeca alle uitbreidingsruimte wil geven.” aldus Walder. ”Je komt dan ruimte te kort, het wordt te krap; mensen gaan dicht op elkaar staan en er is geen ruimte meer voor de marktkramen om op te wachten op 1,5 meter afstand. Dus dat wringt.” legt Walder uit.

”Wij zijn zowel met de horeca als met de markt samen in overleg; Hoe kunnen wij deze puzzel leggen zodat het wel veilig is?”. De oplossing is nog niet gevonden. ”Als je de horeca een stukje uitbreiding geeft, dan past bijvoorbeeld de drukke zaterdagmarkt voor slechts twee derde op de Brink en dat is nog niet de oplossing.” vertelt de wethouder. ”Wij zoeken nog naar waar in de stad nog een beetje ruimte zit om iedereen toch een plekje te geven. Iedereen moet kunnen ondernemen en iedereen moet in staat zijn om geld terug te verdienen aan alle verliezen van de laatste maanden.”

Besluit
Het uiteindelijke besluit over deze discussie moet snel plaatsvinden, tot aan dinsdag zijn er al genoeg gesprekken geweest. ”De horeca moet wel weten waar zij aan toe zijn, die moeten weten of ze 200 of 400 dranghekken moeten kopen en of zij 0 of 50 parasols moeten aanschaffen.” legt Walder uit. ”Ik verwacht dat wij dinsdag in de collegevergadering, of een voorstel van de horeca en markt gezamenlijk goedkeuren, of zelf een knoop moeten doorhakken.”
(Bron: Drtv)

Vorig artikelWeerbericht dinsdag 26 mei
Volgend artikelVanaf 2 juni begint gemeente Deventer met bestrijding processierups