donderdag, 25 juli 2024
Eikenprocessierups nest | FOTO RTV Oost

Vanaf 2 juni begint gemeente Deventer met bestrijding processierups

DEVENTER – Het overlastseizoen van de eikenprocessierups is aangebroken. De rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Om de overlast te beperken gaat de gemeente vanaf 2 juni beginnen met het wegzuigen van de eikenprocessierups. Dit gebeurt op basis van meldingen.

Extra capaciteit
In voorgaande jaren is gebleken dat er te weinig aannemers zijn die de eikenprocessierups kunnen en willen bestrijden. Dit jaar is de gemeente vroegtijdig gestart met het contracteren van aannemers. Hierdoor is extra capaciteit beschikbaar. 

Eikenprocessierups melden
Inwoners kunnen zelf een melding maken van een locatie met eikenprocessierupsen. Dit is te doen via het meldsysteem: www.deventer.nl/slimmelden. De melding wordt na één dag zichtbaar op een interactieve kaart waar de voortgang te volgen is. Als het nest is weggehaald, is dat ook te zien op de kaart.

Gevoelige plekken zoals speeltuinen, scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en sportclubs worden eerder behandeld. De gemeente haalt geen rupsen weg op privéterrein. 

Bestrijding eikenprocessierups 
De bestrijding bestaat uit het wegzuigen van de rupsennesten op basis van meldingen. Deze werkzaamheden worden opgestart vanaf 1 juni. Eerder heeft geen zin omdat de rupsen dan nog te veel in beweging zijn. 

Voorkom overlast 
Voorkom ongemak en raak rupsen en resten ervan niet aan. Zorg bij bezoek aan natuurgebieden voor een goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Bij het toch aanraken van een rups, geldt dat de huid gespoeld moet worden met water. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken.

Bij ernstige gezondheidsklachten moet er contact opgenomen worden met de huisarts, huisartsenpost of 112 bij snel toenemende benauwdheid en/of steeds dikker wordende oogleden, lippen en/of tong. Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op www.deventer.nl. 

Vorig artikelWethouder Walder nog steeds in gesprek met beide partijen
Volgend artikelVijf materialen waarmee je kunt 3D printen
error: Content is beschermd!!!