Iedere Nederlandse gemeente stimuleert duurzaamheid in meerdere of mindere mate. Toch gaat verandering vaak moeizaam. Inwoners hebben regelmatig zorgen over het klimaat, maar weten zelf vaak niet hoe ze kunnen bijdragen. Gemeenten zijn de belangrijkste instanties die hier antwoord op kunnen geven. Zo ook in Deventer, waar een duurzaamheidscentrum beschikbaar is voor inwoners.

Wat biedt het duurzaamheidscentrum?
Het duurzaamheidscentrum is een initiatief van de Deventer Energie Coöperatie en Milieucentrum Ulebelt. Zij krijgen hierbij steun van de gemeente Deventer, die voor het duurzaamheidscentrum een expositieruimte in het gemeentehuis ter beschikking stelt. Het duurzaamheidscentrum is er voor de Deventenaren om te informeren over klimaatmaatregelen die genomen worden door de overheid en maatregelen die de burgers zelf gemakkelijk kunnen uitvoeren. Overstappen energie is een veelgebruikt middel, waardoor mensen het idee hebben voldoende te doen. Met overstappen energie naar een groene energieleverancier wordt inderdaad een eerste stap gezet, maar burgers kunnen nog zoveel meer doen. Juist daarom kunnen zij naar het duurzaamheidscentrum komen om zich te laten informeren over de vele mogelijkheden. In het duurzaamheidscentrum lopen altijd vrijwilligers en studenten die bezorgde en geïnteresseerde Deventenaren van informatie kunnen voorzien. Zo wordt gehoopt dat Deventenaren meer inzicht krijgen in wat ze zelf voor duurzame maatregelen kunnen nemen. Het motto van het duurzaamheidscentrum is dan ook ‘samen het klimaat aanpakken’. Alleen als iedereen overtuigd is van de noodzaak tot verandering, kunnen ingrijpende klimaatmaatregelen toegepast worden.

Deventer Energie Coöperatie
Deventer Energie Coöperatie is als één van de initiatiefnemers van het duurzaamheidscentrum al langer bezig met de energietransitie. Iedere Deventenaar die duurzame maatregelen in Deventer een warm hart toedraagt kan lid worden van Deventer Energie Coöperatie. Samen met een groene energieleverancier Pure Energie participeert de coöperatie in twee windmolens die aan de rand van Deventer staan. Deventenaren kunnen zich bij Pure Energie aanmelden en daardoor gebruikmaken van schone windenergie dat in Deventer is opgewekt. Twee windmolens lijkt weinig, maar iedere windmolen wekt maar liefst 8.400.000 kWh energie per jaar op. Hiermee kunnen 2.400 een jaar lang van energie voorzien worden. Ook heeft Deventer Energie Coöperatie een zonnedak gerealiseerd met 500 zonnepanelen. Ook hier kunnen Deventenaren zich voor aanmelden. Dit project is zeer geschikt voor diegenen die zelf geen ruimte op hun dak hebben voor zonnepanelen en toch willen investeren in zonne-energie.

Milieucentrum Ulebelt
De andere initiatiefnemer van het duurzaamheidscentrum is Milieucentrum Ulebelt. Milieucentrum Ulebelt biedt inwoners van Deventer een mix aan van recreatie en educatie, om zo een duurzame samenleving te stimuleren. Het milieucentrum richt zich op het organiseren van educatieve uitjes en zakelijke projecten in de natuur. Milieucentrum Ulebelt is zelfs de eigenaar van een eigen kinderboerderij. Zo komen kinderen al op jonge leeftijd in aanraking met de natuur en leren ze hoe waardevol natuur kan zijn. Ook scholen die een natuurproject willen organiseren, kunnen zich melden bij Milieucentrum Ulebelt.

Vorig artikelGroenLinks is op zoek naar het mooiste vogelhuisje
Volgend artikelWeerbericht dinsdag 09 juni