DEVENTER – Dit jaar is het 12 ½ jaar geleden dat Winkelcentrum De Boreel officieel geopend werd. Ter gelegenheid hiervan geeft de winkeliersvereniging in het najaar een plaatjesalbum uit over de geschiedenis van Deventer.

Natuurlijk schenken de auteurs, Henk van Baalen en René Berends, veel aandacht aan de geschiedenis van de Boreel zelf. De plek waar in 1849 de Boreelkazerne gebouwd is, was al in de middeleeuwen van groot belang voor de stad. Hier legden schepen aan, die uit het achterland producten over de Schipbeek aanvoerden.
Hier ook kwamen de hessenwagens uit Münster de stad binnen door de machtige Bergpoorten. Hier draaiden de raderen van de stadswatermolen en stond er waar nu het
plein midden in het winkelcentrum is, de windmolen van Bakersweerd.

Je staat er niet direct bij stil maar Winkelcentrum De Boreel is gebouwd op de vestingwerken van de stad. Waar nu de doorgang naar de Walstraat is, beschermden de burgers van de stad zich met wallen, grachten en metersdikke stadsmuren met uitkijktorens. De archeologen die hier een schop in de grond gestoken hebben, vonden de resten van het beleg van de stad in de Tachtigjarige Oorlog en van de belegering van de stad door Kozakken in de Franse Tijd. Van de geschiedenis van de Boreel als onderdeel van de rijke historie van Hanzestad Deventer zijn zo’n 300 foto’s geselecteerd uit het rijke bezit van onder andere Deventer Verhaal en het Stadsarchief. En van die foto’s zijn plaatjes gemaakt, die verzameld kunnen worden in een prachtig verzamelalbum.

In het album wordt de verhaallijn van de canon van de geschiedenis van Deventer gevolgd, waardoor er in beeld en tekst een mooi overzicht gegeven is van
de rijke historie van de stad. Een prachtig educatief ‘hebbedingetje’ voor jong en oud. Op 1 oktober zal het allereerste exemplaar officieel worden gepresenteerd. Het jubileumboek is vanaf vrijdag 2 oktober verkrijgbaar bij diverse winkels van het Boreel. De spaarplaatjes kunnen ook vanaf deze datum worden gespaard bij alle winkels van het Boreel. De spaarperiode duurt tot 11 december (10 weken).

Vorig artikel#Supportyourlocals: de Viszaak van vette vis wordt je weerstand beter
Volgend artikelGeslaagde make-over bij DAKA Boreelplein