dinsdag, 16 juli 2024

Nieuwe inrichting voorplein MiMik

FOTO: MiMik

DEVENTER – Het plein voor filmtheater Mimik wordt ingericht met gebakken klinkers, met behoud van de twee bomen. Naast de oude stadsmuur komt een groenstrook, met een extra haag die zorgt voor een scheiding tussen het voorterrein en Achter de Muren Vispoort. Er komt een proef om te kijken wat de beste parkeerplek is voor fietsen. Dat heeft het college vastgesteld.

Tijdens de bouw van Mimik tussen 2016 en 2020 is ervaring opgedaan met fietsen langs de Welle. Het fietspad dat voorheen achter de muur liep, verhuist definitief naar de voorkant van de muur. Om ruimte te maken vervalt de baan voor linksafslaand autoverkeer op de Welle richting Nieuwe Markt. Vanaf de kruising komt een geleider voor autoverkeer, die zorgt dat fietsers genoeg ruimte krijgen. Dit ontwerp is goedgekeurd door de politie en de Fietsersbond. 

Verkeersbesluit
Tot 26 juni is het mogelijk om bezwaar te maken tegen het verkeersbesluit over het verleggen van het fietspad. Door het verleggen ontstaat er ruimte op het voorplein voor een veilige entree, een terras en eventuele fietsparkeerplekken. Er komt een haag tussen het voorplein en Achter de Muren Vispoort, om fietsen in deze straat te voorkomen en overlast voor omwonenden te beperken. 

Proefopstelling fietsen
Er komen nog geen definitieve fietsparkeerplekken. Er komen 60 plekken op het Mimik-terrein, op de hoek van de Welle en de Nieuwe Markt. Daarnaast komen er op termijn 3 proefopstellingen met 60 plaatsen. Op iedere plek blijven de fietsenrekken 3 maanden staan. Na afloop wordt iedere opstelling beoordeeld op ruimtelijke kwaliteit, gebruiksgemak en impact op de omgeving. De plekken die getest worden zijn: tussen Welle en Nieuwe Markt, de overzijde van de Welle en het voorplein van Mimik. 

Voorkeursvariant
Zo kan zorgvuldig gekeken worden welke locatie zich het best leent voor fietsparkeren. Uiteindelijk zijn er minimaal 120 plekken nodig, als de zalen van Mimik volledig gevuld mogen worden. 

In het interactieve proces herinrichting Lebuinuspleinen is aandacht gevraagd voor een goede oplossing van het fietsparkeren rond Mimik en de Nieuwe Markt. De voorkeursvariant kan worden meegenomen in de uitwerking van het herinrichtingsplan voor de Nieuwe Markt. 

Stalen rekken
Tijdens de testfase wordt gebruik gemaakt van verplaatsbare tijdelijke fietsenrekken. Deze worden in de definitieve situatie vervangen door gecoate rekken, die overal in de binnenstad gebruikt worden. 

De werkzaamheden aan het voorplein starten 29 juni. De werkzaamheden aan het fietspad starten na afhandeling van bezwaren tegen het verkeersbesluit.

Vorig artikelKaashandel de Brink bestaat 40 jaar
Volgend artikelRode kruis collecteert digitaal in plaats van huis aan huis
error: Content is beschermd!!!