DEVENTER – Veel ondernemers hebben het zwaar in deze Coronatijden. Klantenstromen en inkomsten vallen weg en in aangepaste vorm ontvangen ze mondjesmaat klanten terwijl veel kosten wel doorlopen.

Contact met inwoners en bedrijven was lastig in de voorbije maanden maar de PvdA-fractie heeft recent een fors aantal ondernemers in de binnenstad gesproken om – op anderhalve meter – te horen hoe het gaat en waar zij tegenaan lopen. De PvdA is dan ook blij dat de Deventer ondernemers in het Deventer Economisch Perspectief DEP de handen ineen hebben geslagen voor een Corona aanpak, die landelijk al een paar keer als baanbrekend is gepresenteerd en ook door de provincie Overijssel positief wordt gevolgd. Het DEP is een samenwerkingsverband van MKB, Deventer Kring van Werkgevers, Deventer Parkmanagement, Binnenstadsmanagement en gemeente.

“Wat opvalt is de grote veerkracht en creativiteit die de ondernemers van de binnenstad de afgelopen tijd hebben getoond en nog steeds tonen. Binnen de kortste keren stond er een website en waren er gebundelde initiatieven voor bezorging en marketing. Weer blijkt hoe goed onze binnenstad is georganiseerd, met een zeer actieve binnenstadsmanager die de krachten bundelt en in samenwerking met de gemeente. Ook waren ondernemers zeer te spreken over de dagelijkse updates via de website van MKB Deventer.”, aldus de gemeenteraadsfractie.

Sommige winkeliers, bijvoorbeeld van kledingwinkels hebben meer dan 75% omzetverlies geleden de afgelopen periode en maken zich grote zorgen om de toekomst, ook van de werkgelegnehid. Andere winkels, met bijvoorbeeld huishoudelijke artikelen, hebben juist een goede omzet gedraaid.

De zorgen van de winkeliers en horeca, betreffen zaken als het betalen van de huur op lange termijn, het uitbaten van horeca in de nauwe straatjes in de binnenstad, over contacten met de gemeente, de informatievoorziening over de regelingen waar gebruik van gemaakt kan worden en de souplesse waarmee geld uitgekeerd wordt of juist de obstakels die men ervaart in de pogingen het hoofd boven water te houden. Voor de PvdA-fractie geldt dat we deze informatie gebruiken om nadrukkelijk de vinger aan de pols te houden om te kijken waar het beter kan en om te kijken wat we voor de langere termijn kunnen doen om ondernemers en daarmee werknemers te helpen. Dat spoort ook met het initiatief van het Deventer Economisch Perspectief.

“We willen dat ondernemers en inwoners weten dat we er voor hen zijn en dat we korte en snelle lijnen hebben om snel te acteren”, aldus de raadsfractie van de PvdA.

Vorig artikel#Supportyourlocals: Juwelier Marleen Peters op 1,5 m afstand, maar toch heel dichtbij
Volgend artikelWeerbericht donderdag 18 juni