DEVENTER – In verband met het 25-jarig bestaan van antiquariaat De Kameleon in de Kleine Overstraat hebben eigenaren Nanny en Berry Bosgoed Deventer-kenner Georg Hartong gevraagd een boekwerk samen te stellen met alle bekende plattegronden en profielen van Deventer, gepubliceerd tussen 1550 en 1800, in de technieken houtsnede en kopergravure. Het resultaat is een fraai boekwerk geworden, vormgegeven en gedrukt door drukkerij De Kroon in Olst, met tal van nieuwe vondsten en correcties op informatie uit de Historische Atlas van Deventer uit 2015. Het eerste deel bevat de plattegronden (met ingevuld stratenpatroon); het tweede deel de profielen: gezichten op Deventer vanaf de Worpzijde.

Het boek is bedoeld om alle prenten uit beide categorieën te kunnen determineren: vaststellen waar de prent vandaan komt en hoe oud hij is. Het materiaal is afkomstig uit de collecties van antiquariaat De Kameleon, Deventer Verhaal, Historisch Centrum Overijssel, Universiteitsbibliotheek Leiden (collectie Bodel Nijenhuis), Rijksprentenkabinet in Amsterdam en van een particuliere verzamelaar uit Hengelo. Gerard Koning heeft de prenten gefotografeerd. Het boek past in het streven van De Kameleon om meer aandacht te besteden aan topografische prenten en kaarten en is voor € 34,95 verkrijgbaar bij De Kameleon.

Vorig artikelFamiliebedrijf Grobovloeren bestaat binnenkort 5 jaar!
Volgend artikelSubsidie woningisolatie tijdelijk flink omhoog