DEVENTER – Uitgaanspubliek in Deventer kan op vrijdag 21 augustus vrijwillig een alcohol-of drugstest laten afnemen. Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed zal bezoekers actief aanspreken en op vrijwillige basis een alcohol- of drugstest afnemen bij bestuurders. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij rijgevaarlijke medicatie gebruiken.

De actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en rijgevaarlijke medicijnen. Het campagneteam is aanwezig met een bakfiets vol alcohol- en drugstesten en zal het uitgaanspubliek in Deventer actief aanspreken en op vrijwillige basis alcohol- en drugstests afnemen. Als uit de test blijkt dat de automobilist geen drugs en/of alcohol heeft gebruikt, ontvangt de bestuurder een presentje. Voor automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, wordt een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht.

Waarom juist nu?
Tijdens het begin van de coronacrisis dronken mensen vaker thuis alcohol, in plaats van buiten de deur. Rijden onder invloed kwam dan ook veel minder vaak voor. Nu cafés en restaurants weer open zijn, is het belangrijk dat we de boodschap ‘Stap niet met alcohol, drugs en rijgevaarlijke medicijnen achter het stuur’ weer onder de aandacht brengen van horecabezoekers.

 Corona proof
Tijdens alle acties houden wij ons aan de RIVM-richtlijnen. We zetten minder campagneleden in om de 1,5 meter regel beter te kunnen waarborgen en hebben alle middelen corona proof gemaakt om het hygiënische gebruik ervan te kunnen garanderen.

Alcohol & drugs in het verkeer
Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (rijgevaarlijke) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.

Maak ook de afspraak
Autorijden vraagt om een heldere blik. Stap dus niet met alcohol, drugs en rijgevaarlijke medicijnen achter het stuur. Vanuit de campagne worden automobilisten op allerlei plekken opgeroepen om de afspraak ‘Rijden zonder invloed, daar ga ik voor’ te maken. Doe ook mee door op www.rijdenzonderinvloed.nl op de speciale button te klikken.

Rijden zonder Invloed
Het campagneteam is weer in Overijssel en Gelderland op pad met activiteiten. Het campagneteam bezocht voorheen veel festivals en evenementen. Vanwege de coronamaatregelen zijn ze nu op andere locaties en uitgaansgebieden te vinden waar ze veilig en corona proof kunnen staan. Alles draait tijdens de activiteiten om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is. Op de website www.rijdenzonderinvloed.nl is meer informatie te vinden.

ROV Oost –Nederland
De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

Vorig artikelMcDonald’s Deventer A1 krijgt nieuw interieur én een McCafé
Volgend artikelWeerbericht vrijdag 21 augustus