woensdag, 17 april 2024

De Linde trapte E-waste race af met wethouder Carlo Verhaar

FOTO: Monica Sluiseman

DEVENTER – De E-waste race is in volle gang, vorige week was de aftrap. Het was die dag ook een spannende ochtend voor de leerlingen van groep F van De Linde. Wethouder Carlo Verhaar kwam op bezoek om de aftrap te geven voor de E-waste Race, waar negen scholen aan mee doen. Het doel is om tussen 14 september en 8 oktober zoveel mogelijk oude, kapotte (kleine) elektronische apparaten in te zamelen. Al die spullen worden dan op een duurzame manier gerecycled en geschikt gemaakt voor hergebruik. De containers staan klaar in de hal van het gebouw en groep F is er helemaal klaar voor!

Even voorstellen
‘Hallo, ik ben Carlo, ik werk bij de gemeente en ik ga over afval’, zo stelt wethouder Carlo Verhaar zich voor. Hij heeft een vuilniszak meegenomen en legt uit: ‘Alles wat je niet meer gebruikt of wat op is, kan je weggooien. Maar waar gooi je dingen in weg? Een plastic fles doe je bij het PMD, maar een glazen fles juist bij het glas. Een bananenschil bij het groenafval. Jullie doen dat op school heel goed heb ik gezien. En dat doen we in Deventer ook, want Deventer is kampioen afval scheiden van heel Nederland.  

Nu is er een wedstrijd met negen scholen en daar doen jullie aan mee. Jullie gaan zoveel mogelijk kapotte elektronische apparaten inzamelen. Die kunnen we namelijk uit elkaar peuteren en dan zitten er heel veel dingen in die je nog kunt gebruiken om er nieuwe dingen van te maken!’ 

Wat is E-waste nu precies?
Projectleider E-waste Race Deventer Louke Kreemers, legt de klas uit wat elektronische apparaten nu precies zijn. Waarom is een laptop elektronisch en een doos met pennen niet? Alles wat elektronisch is heeft een stekker, of kan worden opgeladen. Ze vertelt, met ondersteuning van een aantal filmpjes wat grondstoffen zijn, en hoeveel er in een telefoon zitten (46!) en waarom het belangrijk is om die materialen uit de apparaten te halen. ‘Onze grondstoffen raken op’, aldus Louke. ‘En dan kunnen we geen nieuwe apparaten meer maken. Dat kan wel als we onze oude apparaten inleveren en de spullen die erin zitten hergebruiken. Het is dus heel belangrijk dat we die spullen inleveren!’

De wedstrijd
De deelnemende scholen beginnen maandag 14 september met het inzamelen van de elektrische apparaten. Op elke school staan containers waar de spullen in kunnen. Circulus-Berkel zorgt ervoor dat de containers geleegd worden en de materialen op de juiste manier worden afgevoerd. Iedereen die in de buurt van één van de scholen woont kan op de website (www.ewasterace.nl) apparaten aanmelden. Leerlingen komen ze dan – coronaproof – aan huis ophalen. Per apparaat (kabels tellen ook mee), krijgt de school punten. Op donderdagochtend 8 oktober om 10.00 uur sluit de wedstrijd. De school die gewonnen heeft, mag dan een hele dag naar Nemo in Amsterdam. Welke school dat is wordt vrijdag 9 oktober bekend gemaakt. 

Mooi initiatief
Juf Roos, meester Peter en meester Christian die groep F van de school voor speciaal onderwijs begeleiden, hebben er zin in. Docente Roos Hesselink: ‘Ik vind het een heel mooi initiatief! Er is heel goed met ons gecommuniceerd over wat de wedstrijd inhoudt. We maken onderdeel uit van Kindcentrum Borgele en gaan natuurlijk de andere leerlingen en teamleden ook bij onze actie betrekken! Samen met de leerlingen gaan we naar de ander klassen om uit te leggen wat de E-waste Race is en vragen of zij ook willen helpen met het verzamelen! 

Hoe werkt het ?
De scholen die in Deventer meedoen zijn: ICB De Wereldwijzer, SBO De Linde, Eerste Deventer Montessorischool Lith, VSO De Linde, OBS De Hovenschool, OBS Cees Wilkeshuisschool, OBS De Dorpsschool, Vrije School De Kleine Johannes en OBS De Sleutel.  

Mensen die in de buurt van een van deze scholen wonen, kunnen tussen 14 september en 8 oktober gemakkelijk en gratis elektronisch afval thuis laten ophalen. Dat kunnen ze doen door hun elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Omdat leerlingen van de deelnemende school het komen ophalen, is het wel de bedoeling dat de menen  in de buurt van een van de scholen wonen. 

Denk bij elektronisch afval aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels of adapters. Hieronder vallen geen inktcartridges of batterijen. 
De E-waste Race Deventer is een initiatief van Circulus Berkel en Weee Nederland. 

Vorig artikelPolitie Deventer zoekt getuigen na insluiping
Volgend artikelColumn Finzie: bespaar op jouw hypotheek
error: Content is beschermd!!!