DEVENTER – Iedereen kent het wel, u hebt nog wat oude elektronica rondslingeren. Een oud telefoontje, kapotte dvd-speler of wekker bijvoorbeeld. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om deze elektronische apparaten, ook wel E-waste genoemd, weg te brengen.

Negen Deventer scholen zorgen er van 14 september tot en met 9 oktober voor dat u heel makkelijk én duurzaam uw e-waste kunt inleveren. Zij doen namelijk mee aan de E-waste Race. Vanzelfsprekend wordt al het ingeleverde materiaal op de juiste manier afgevoerd – door medewerkers van Circulus-Berkel – en gerecycled.

Leerlingen van de deelnemende scholen krijgen les over het hergebruik van elektronische apparaten en wat ze er zelf aan kunnen doen om te voorkomen dat afgedankte elektronische apparaten bij het restafval terecht komen.

Op donderdag 10 september vindt de kick-off les plaats op basisschool De Linde (onderdeel van het Kindcentrum Borgele). Wethouder Carlo Verhaar geeft de aftrap van de eerste E-waste les en daarmee is de E-waste Race in Deventer geopend.

De school die op 8 oktober het meest heeft ingezameld wint een prachtige schoolreis voor de hele klas! Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!

U kunt helpen!
Wanneer u uw klein elektronische afval apart inlevert, draagt u eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. We maken het u gemakkelijk doordat het afval thuis opgehaald wordt door de leerlingen. Bovendien steunt u de school in uw buurt als kanshebber op een geheel verzorgde schoolreis. Dus, woont u in de buurt van de deelnemende scholen, doe dan mee en meldt uw oude of kapotte elektronische apparaten aan. Als dank voor het online aanmelden ontvangt u kortingscodes voor de sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot: BYOR.

Hoe werkt het ?
De scholen die in Deventer meedoen zijn: ICB De Wereldwijzer, SBO De Linde, Eerste Deventer Montessorischool Lith, VSO De Linde, OBS De Hovenschool, OBS Cees Wilkeshuisschool, OBS De Dorpsschool, Vrije School De Kleine Johannes en OBS De Sleutel.

Woont u in de buurt van een van deze scholen, dan kunt u tussen 14 september en 8 oktober gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Omdat leerlingen van de deelnemende school het bij u ophalen, is het wel de bedoeling dat u in de buurt van een van de scholen woont.

Denk bij elektronisch afval aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels of adapters. Hieronder vallen geen inktcartridges of batterijen. De E-waste Race Deventer is een initiatief van Circulus Berkel en Weee Nederland.

Vorig artikelColumn Marcel Schoemaker: Tour de Virus
Volgend artikelIedereen kan leren schilderen bij Art Partout