DEVENTER – Op maandag 5 oktober om 12 uur hebben  bezorgde inwoners van Deventer en omstreken een Alarmbrief aan het College van Burgemeester en Wethouders aangeboden. Burgemeester Ron König en duurzaamheidswethouder Carlo Verhaar hebben de brief namens het College in ontvangst genomen. De overhandiging vond plaats tijdens het maandelijkse luchtalarm om aandacht te vragen voor de klimaatnoodtoestand.

Ongeveer twintig inwoners van Deventer en omstreken stonden op de stoep van het Stadhuis om de brief kracht bij te zetten. De briefoverhandiging vond plaats onder de vlag van Extinction Rebellion. Paul Hendriksen van Extinction Rebellion Deventer en omstreken: “Extinction Rebellion betekent: ‘verzet tegen uitsterven’. Een miljoen plant- en diersoorten dreigt uit te sterven. De effecten van dit verlies en van klimaatverandering zullen de maatschappij ontwrichten.”

Klimaatnoodtoestand uitroepen

In de alarmbrief worden drie eisen gesteld. Donderdagmiddag 8 oktober worden deze eisen met wethouder Verhaar verder besproken. Als eerste wordt gevraagd aan de gemeente om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Hendriksen: “Dat er sprake is van een klimaatnoodtoestand, wordt wereldwijd erkend door wetenschappers en overheden. In Nederland hebben de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Haarlem de klimaatnoodtoestand al officieel uitgeroepen. We vragen de gemeente Deventer dat ook te doen. Dit valt onder de eerste van de drie eisen die we stellen aan het College.”

Drie eisen aan de overheid

Extinction Rebellion stelt in inmiddels 76 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Meer informatie
Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op: www.facebook.com/XRDeventer of www.extinctionrebellion.nl .

Vorig artikelUkelele Volwassenencursus bij LIMAI muziek
Volgend artikelMini-excursies paddenstoelen zoeken