donderdag, 18 april 2024

Voorstanders van Zwarte Piet plakken actieposters op stadhuis

FOTO: Twitter @actiepieten

DEVENTER – Een aantal voorstanders van Zwarte Piet, die zich hebben verenigd in de Zwarte Pieten Actiegroep, heeft in de nacht van zondag op maandag onder andere het stadhuis van Deventer posters geplakt. De actievoerders protesteren tegen ‘de inmenging van de politiek bij het Sinterklaasfeest’.

‘Zwarte Piet is meer dan welkom’, zo valt er op een poster op het stadhuis te lezen.

“Moet niet gekker worden”
De actiegroep vindt dat de politiek zich niet mag bemoeien met hoe het uiterlijk van Piet eruit ziet, zo schrijven de actievoerders als toelichting op hun website. ‘Intochtcomités moeten zich niet onder druk laten zetten door een burgemeester en of gemeenteraad die dreigen de subsidiekraan dicht te draaien. Het moet niet gekker worden.’ De actievoerders ageren vooral tegen burgemeester Ron König, die vorig jaar dreigde de subsidie voor de Sinterklaasintocht in te trekken als het aantal pieten niet voor ten minste een derde deel uit roetveegpieten zou bestaan.

Veel commotie
Die politieke stellingname zorgde voor veel commotie en uiteindelijk besloot de gemeenteraad toch akkoord te gaan met een intocht zonder roetveegpieten. Wel deed de organisatie van de Deventer Sinterklaasintocht water bij de wijn door aan te geven dat ze open zouden staan voor verandering. Aan die belofte heeft de organisatie zich dit jaar gehouden. Het hele pietenbestand bij de intocht zal dit jaar bestaan uit roetveegpieten en daarmee lijkt Zwarte Piet in Deventer vanaf dit jaar verleden tijd.

Vorig artikelAfscheid van Tim; de man die altijd voor goud ging!
Volgend artikelNieuwe eet bestelsite voor Deventer horeca
error: Content is beschermd!!!