Er doen meer verhalen de ronde, maar over het algemeen wordt toch wel aangenomen dat de mens van de aap afstamt. Ergens in de tijdlijn heeft homo sapiens een gedachtesprong gemaakt. Om daarmee definitief afstand te nemen van de andere zoogdieren. We gingen nadenken, een vuurtje stoken en in groepen samenwerken.

En elke keer als we in de dierentuin bij de apen staan te kijken, denken we weer: die zouden dat toch ook een keer moeten kunnen. Daar zijn veel onderzoeken naar gedaan. Soms heel lang. Burgers Zoo in Arnhem heeft een naam op te houden op dit terrein. Hun chimpansees kregen bij experimenten bijvoorbeeld materiaal om te kunnen ontsnappen uit hun onoverdekte buitengebied. Wat lange palen, een beetje touw en knutselen maar aan je touwladder. Het laatste stapje werd nooit gezet. Hun neefjes in de dierentuin in Amersfoort leken vorige week plots wel een enorme sprong in hun ontwikkeling te hebben gemaakt. In de werkschuur van een van de oppassers hadden ze naar de radio geluisterd.

En toen die meldde dat dierentuinen als een van de nieuwe virusmaatregelen waarschijnlijk ook weer dichtgingen, wisten ze genoeg. De volgende ochtend al waren ze breed in het nieuws. Het was ze gelukt om aan de andere kant van het hek te komen. Dit keer werden de mede-apen, ook wel bezoekers genoemd, opgesloten. In afwachting van de verdere ontwikkelingen. Daar raakten onze chimps wat door in de war. Ze hadden verwacht via de uitgang zo door te kunnen lopen naar de Amersfoortse Berg, zijnde hun nieuw uitgekozen biotoop. Dat lukte niet en dus raakten ze een beetje gestrest. Gevalletje verwarde aap.

En daar kon de mens dan weer niet mee omgaan. Beide moesten daarvoor de hoogste prijs betalen. De eerste twee dieren die door een virusmaatregel van de overheid overleden. Als eerbetoon aan beide apen zouden we ze moeten vermelden op de slachtofferlijst van het RIVM.

Vorig artikelDeventer wordt bladschoon
Volgend artikelHistorische schaatshelden herleven in Tuinen van Zandweerd