DEVENTER – Op het terrein van de vroegere kunstijsbaan in de Zandweerd start de gemeente volgend jaar met de bouw van de nieuwe wijk Tuinen van Zandweerd. Een deel van de straten krijgt de naam van vroegere schaatshelden. Het andere deel ontleent zijn naam aan Deventenaren die zich hebben ingezet op het gebied van duurzaamheid.

De nieuwe wijk is een duurzame en natuurinclusieve wijk met alle ruimte om te ontspannen, te ontmoeten en te bewegen met veel groen en autoluwe straten. Wethouder Rob de Geest: ‘De namen brengen het verleden en de toekomst van de wijk samen. De namen van de schaatsers zijn een mooie herinnering aan de oude ijsbaan en de baanrecords die hier werden gereden. De nieuwe wijk die hier komt is duurzaam. Dat was niet mogelijk geweest zonder pioniers op dit gebied. Ik vind het mooi dat we ook hun namen hier terugzien.”

Schaatshistorie
Van 1962 tot begin jaren negentig zijn veel nationale en internationale schaatswedstrijden verreden op de Deventer kunstijsbaan. De gemeente heeft daarom besloten om de straten in dit deel van de wijk te vernoemen naar wedstrijdschaatsers waar we of op de tribune of thuis voor de televisie ademloos naar hebben gekeken. Wedstrijdschaatser Kees Verkerk: ‘Aan deze plek waar ik verschillende keren op het podium heb gestaan bewaar ik warme herinneringen. Ik vind het een eer dat één van de straten naar mij vernoemd wordt’.

Tuinen van Zandweerd
Geïnteresseerden konden vorig jaar hun woonwensen voor deze wijk kenbaar maken. De wijk zal bestaan uit huurwoningen, vrijstaande woningen, rijwoningen, tiny houses en appartementen.

Meer informatie over de nieuwe wijk is te vinden op: www.opjestek.nl.

Vorig artikelColumn Marcel Schoemaker: RIVM
Volgend artikelCO2 omlaag met Urgenda en Ulebelt