vrijdag, 19 april 2024
FOTO: MBS

Snel begeleiding voor ondernemers in Deventer die in zwaar weer zitten

FOTO: MBS

DEVENTER – De toekomst is voor veel ondernemers onzeker nu de coronacrisis voortduurt. De gemeente Deventer gaat ondernemers via het Ondernemershuis begeleiden en helpen bij aanscherping van hun businessmodel, gecontroleerd en tijdig stoppen of een carrièreswitch.

Veel ondernemers hebben het moeilijk sinds de coronacrisis. In Deventer hebben 1.500 ondernemers gebruik gemaakt van de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) 1. Bij deze 1e regeling telde het inkomen van de partner niet mee. Nu voor de regeling Tozo 2 en 3 wel gekeken wordt naar het inkomen van de partner, is het aantal mensen dat er gebruik van maakt gedaald naar 400. 

Financiële problemen 

De Tozo 3 loopt door tot in elk geval medio 2021, maar de gemeente gaat nu al ondernemers begeleiden, om te voorkomen dat zij in de schulden komen. Dit is ook een wens van ondernemers, bleek uit een enquête van team Kennis en Verkenning van de gemeente onder deze doelgroep. Veel ondernemers verwachten op korte termijn financiële problemen (30% binnen 3 maanden). Voor bijna de helft is de impact van de crisis zeer groot. Voor 20% dreigt het einde van het bedrijf. 

Tijdig 

Wethouder Economie en Werk Thomas Walder: “Het is belangrijk dat we ondernemers zo snel mogelijk helpen. De Tozo zorgt voor verlichting, maar is niet voldoende om van te leven en te ondernemen. Met tijdige hulp willen we voorkomen dat ondernemers in de problemen komen. Bijvoorbeeld door samen naar hun businessmodel te kijken en waar nodig aan te passen. Soms biedt omscholing een uitkomst. En als er onvoldoende toekomst is, helpen we een ondernemer gecontroleerd te stoppen.” 

Bijdrage 

De begeleiding is aanvullend op andere initiatieven in Deventer, zoals het Corona Actieplan van het Deventer Economisch Perspectief (DEP). Op termijn krijgt de gemeente een bijdrage van het Rijk voor de begeleiding, maar tot die tijd betaalt Deventer deze zelf. In augustus 2020 is een omvangrijk aanvullend sociaal pakket gepresenteerd door het kabinet. Het kabinet wil ondernemers helpen zich aan te passen aan een veranderde samenleving en economie. Daarom geeft het kabinet een impuls aan de heroriëntatie van ondernemers. 

In Deventer worden de ondernemers geholpen via het GROS en het Ondernemershuis. Het leerwerkloket wordt ingezet voor omscholing. Tot slot is er ondersteuning door het BAD bij financiële problemen. Ondernemers ontvangen binnenkort meer informatie via het Ondernemershuis Deventer. 

Vorig artikelDag van de waardering: welke vrijwilliger wil jij bedanken met een bos bloemen? VIDEO
Volgend artikelPolitie Deventer ziet een toename van jongeren die samenkomen
error: Content is beschermd!!!