Omdat de kerstkalkoen steeds kleiner wordt en het vuurwerk ruim voor Oud & Nieuw is opgeknald, raken we steeds meer van de leg. We weten het even niet meer. December voelt ondanks de gezellige lichtjes niet goed. En van hogerhand wordt dat er ook nog elke dag weer ingewreven. Want het ligt helemaal aan jezelf. Dat heeft een tijdje gewerkt het afgelopen jaar, maar de viruscocktail lijkt langzamerhand uitgewerkt. Bovendien geldt al jaren in Nederland: ‘die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde’. En dat kwam allemaal samen op Black Friday. Want ja, dat pakken ze ons echt niet af!

Dat kunnen we allemaal qua voordeeltjes niet laten lopen. Het hele jaar je in moeten houden. Mogen wij ook eens. Toch? Nou dan. En dus slibde de Koopgoot in Rotterdam dicht met koopjesjagers, had de Republiek Amsterdam weer even dat ouderwetse gevoel van VOL en was het ook in Deventer ‘gezellig’ druk. En zodra naar het waarom werd gevraagd door het onvermijdelijke ook aanwezige journaille, was het weer van: ‘ik had ook niet verwacht dat het zo druk zou zijn’. Of: ‘ik kon alleen vandaag, vandaar’. De nieuwe virusstatistieken zullen over een paar weken de effecten van Black Friday laten zien.

In de Middeleeuwen was het de Zwarte Dood die rondwaarde. Toen begrepen veel burgers van Deventer ook niet wat er allemaal aan de hand was. Elke dag Black Friday. Liepen de medici met gekke snavelachtige maskers rond om maar niet besmet te raken. De maskers van nu zijn wat modieuzer geworden en sinds dinsdag verplicht in alle publieke ruimten. Gelijke monniken, gelijke kappen. Resteert natuurlijk de discussie aan de winkeldeur met mondkapweigeraars. Met aanhangers van #viruswaarheid, complottheorieën, Black Piet Matters, Sinterklaas Bestaat, PEC Zwolle, Maanlanding Nooit Gebeurd, Red de Nertsjes, enz., enz. Gelukkig kunnen die straks misschien allemaal nog stemmen op Thierry.

Vorig artikelKledingwinkel Korps Leger Des Heils weer open
Volgend artikelGedichtenwedstrijd: Stuur uw mooiste gedicht in