zondag, 14 april 2024

6 op de 10 Overijsselaars vinden CoronaMelder nuttig

DEVENTER – 6 op de 10 Overijsselaars vinden de CoronaMelder nuttig, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van de Tilburg universiteit. De GGD’en in Overijssel hebben als gevolg van meldingen in de app tot eind november 7.136 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

“De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken”, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app. Het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek. De app helpt bovendien om méér mensen te vinden. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die later opgemerkt en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen. 

90% laat zich na melding testen
Uit het doorlopend onderzoek blijkt dat gebruikers van CoronaMelder zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. Bovendien geeft meer dan 90% van de huidige gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen. 

Downloaden app
Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken.

Heb je de app nog niet gedownload? Ga naar de App Store en de Google Play Store. In een minuut zet je de app op je mobiel. Het gebruik van de app is altijd vrijwillig. 

Zo werkt CoronaMelder
De app stuurt je een melding als je langere tijd dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en wanneer je je kan laten testen. Dankzij de melding weet je dat je meer kans hebt om besmet te zijn en kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven, voordat je je ziek voelt. 

Hulp bij het installeren van de app
Voor meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, de techniek of de veiligheid, kun je kijken op www.coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, kan je ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur. 

Vind je het installeren van de app lastig? Bel de DigiHulplijn op 0800-1508. De DigiHulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur. De ervaren vrijwilligers helpen je met alle plezier en geduld bij het installeren van de app. 

Vorig artikelColumn Marcel Schoemaker: Fiets
Volgend artikelDeventer bestelt massaal in onze binnenstad
error: Content is beschermd!!!