Door Marcel Schoemaker
De tijd dat op zaterdagmiddag de hele straat vol stond met mannen die hun heilige koe aan het wassen waren, ligt ver achter ons. Halverwege de zestigerjaren doet ook in Nederland de autowasstraat zijn intrede. Eerst aarzelend maar daarna massaal bezocht door autobezitters. Want ook hier geldt: gemak dient de mens. De wasstraat zelf maakt ook enorme ontwikkelingen door. Matz Carwash heeft met eigenaar Martin Kniest een duurzame en bevlogen ontwikkelaar aan het roer.

Verdiende je als kleine Martin ook al een zakcentje met het wassen van auto’s in de buurt?

Op zaterdag de auto wassen, was ook bij ons thuis het vaste ritueel. Samen met mijn vader waste ik dan zijn donkerblauwe Simca 1000. Er is toen wel een soort liefde voor auto’s wassen ontstaan.

Waar ben je opgegroeid? Wat wilde je toen worden?

Ik ben opgegroeid in Zevenaar. In die tijd deed was ik fanatiek wielrenner in een Gelderse elite club met onder andere Servais Knaven als kopman en tevens danste (stijldansen) ik op Europees en wereldniveau. Topsport was een groot deel van mijn jeugd. Alleen het dansen lonkte meer. Dus de keuze tussen in de regen kijken naar de kont van Servais of een warme danszaal was snel gemaakt. Na de MDS in Arnhem ben ik als professionele danser en dansleraar doorgegaan met mijn sport. Uiteindelijk was het behalen van de 5e plaats van de wereld op het hoogste niveau de bekroning op jaren van discipline en hard werken. In die tijd verdiende ik in Hilversum mijn centen als danser bij veel tv programma’s voor onder andere Linda de Mol en Marco Borsato.

Je zat in verzekeringen, detailhandel, bedrijfsmanagement, horeca en nu ben je een bevlogen wasstraatondernemer. Is dit meer dan een ander bedrijf? Of is het inwisselbaar?

Nee, hier ben ik echt naar toegegroeid. Na mijn diensttijd heb ik ervaring opgedaan in de detailhandel. In 2000 naar Deventer gekomen en de dagelijkse leiding gevoerd over toenmalig Luxor Plaza aan de Brink. Dat ging in het begin goed. Maar langzaam zag je het publiek veranderen, de sfeer, de muziek. Weer wat anders gaan doen en toch uiteindelijk weer terug naar Luxor Plaza in 2009. Helaas was dit geen lang leven beschoren en na een lastige faillissementsperiode de kans gekregen van een vriend en toenmalig eigenaar, om in 2014 de stap te zetten naar Matz Carwash.

De auto als heilige koe. Is ie dat nog wel?

Het bezit is aan het veranderen. In de Randstad zie je een groei in clubs als Greenwheels. Autolenen, auto sharing. We gaan naar minder auto’s en na een tussenperiode van elektrische auto’s zullen wij langzaam naar een tijdperk gaan van auto’s op waterstof.

Hoe vaak wassen we ‘m per jaar?

In deze regio is dat vijf à zes keer per jaar. In het westen ligt het wat hoger. Het mooiste weer voor ons: regen-zon-regen. Bij 23 graden.

Je bent ook een duurzame ondernemer. Bijna helemaal circulair in het wasstraatproces.

Dat zien maar weinig mensen. Vaak is er nog het idee van de water verspillende wasstraat. Steeds vaker laat ik graag de werkelijkheid zien. Aan een schoolklas bijvoorbeeld: wat een auto bij een wasbeurt hier aan water verbruikt en dat wij 80% van ons water hergebruiken en het overige oppompen uit eigen bron. Verbazing alom. Tevens heeft Matz Carwash 456 zonnepanelen op het dak.

Je werkt met mensen in dienst die een (overbrugbare) afstand tot de arbeidsmarkt hebben en ook met statushouders. Daar sta je positief in. Was er in je eigen leven iets dat je hiertoe heeft gebracht?

Mijn moeder komt uit de zorg. Zij was altijd bezig met oudere mensen of mensen met een aangeboren handicap. Daar zeker iets van meegekregen. Tevens heb ik een hbo opleiding schuldhulpverlening gedaan op de Hoge School Utrecht. Zo heb ik via vrijwilligerswerk met gezinnen in crisissituatie wel wat bagage opgebouwd.

En wat betekent het in de praktijk?

Allereerst: het komt je niet zomaar aanwaaien. Je moet er veel inspanning en aandacht en zorg aan geven. In nauwe samenwerking met al die instanties die Nederland rijk is. Daar zit ik graag als een spin in het web om deze alle te verbinden. In Deventer in overleg met praktijkscholen en bijvoorbeeld Deventer Werktalent. Kandidaten worden aangedragen en voor mij geldt altijd de intentie om ze naar een vast contract te leiden. En na al die inspanningen is er de voldoening van een goede en dankbare medewerker. Het is niet uit te drukken wat voor energie dat geeft.

Hoe zien collega-ondernemers die jij hierin ook graag meeneemt dat?

Ik word vaak uitgenodigd om mijn ‘showcase’ uit te komen leggen. Binnen en buiten de branche. Dan zie ik ook de ondernemers die het doen om snel iets te verdienen met een loondispensatie. Dat is natuurlijk onvoldoende. Aandacht en persoonlijke begeleiding horen er bij. Zijn noodzakelijk om uiteindelijk succes te hebben. Dan zien onze klanten enthousiaste medewerkers die plezier en voldoening in hun werk hebben. Dan glimt de auto èn de medewerker.

Blijft er nog tijd voor iets anders over?

Vroeger was ik zeer actief als dj in de Heeren en allerlei horecagelegenheden. Maar werken bij Matz Carwash kost veel energie. Maar de voldoening in dit werk compenseert heel veel. Daarnaast heb ik ook een fantastische vrouw waar ik onlangs mee getrouwd ben, die natuurlijk ook haar tijd nodig heeft. Maar in de schaarse uurtjes die ik over heb, ben ik actief in de ‘innovation board’ bij Go Ahead Eagles. Hier mag ik met een fijne groep betrokken ondernemers in de commerciële hoek meedenken over toekomstige ontwikkelingen van de club. Want ook ik heb als ‘import’ een rood-geel hart gekregen.

Vorig artikel2 fietsers zwaargewond na aanrijding
Volgend artikel‘Deventer ken ik van de hoerenbuurt!’ (Video)