DEVENTER – Op maandag 1 februari om 12:00 uur werd een in het oog springende actie uitgevoerd voor het Stadhuis Deventer om de aandacht te vestigen op de klimaatnoodtoestand. Ruim veertig mensen hielden letterlijk en figuurlijk de ogen gericht op de gemeente. De demonstratie is een initiatief van Extinction Rebellion Deventer en omstreken.

 Deze beweging van honderden bezorgde inwoners heeft van de gemeente gevraagd om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Elke eerste maandag van de maand om 12 uur – tijdens het luchtalarm –
vroegen zij al maanden aandacht voor de klimaatcrisis. Dit keer hielden de aanwezigen borden omhoog met daarop getekende ogen en teksten als: ‘Sluit uw ogen niet voor de feiten. Klimaatnoodtoestand nu.’

Bij de raadsvergadering op woensdagavond 27 januari, kreeg de gemeenteraad in Deventer een presentatie over de ernst van de klimaatcrisis. In het ‘Forum’ presenteerde klimaatwetenschapper dr. Ernst-Jan Kuiper de alarmistische feiten over de opwarming van de Aarde. Inge van der Weijden van Extinction Rebellion Deventer en omstreken riep daarna de gemeente op om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Van der Weijden: ‘Ik deed deze oproep namens alle bezorgde inwoners en dat zijn er heel veel. Uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de Nederlanders zich ernstige zorgen maakt over het klimaat.’

Een paar raadsfracties zijn naar aanleiding van deze vergadering een motie aan het voorbereiden met als doel dat Deventer de klimaatnoodtoestand uitroept. Van der Weijden: ‘Nu ligt de bal bij de gemeente. We hopen dat 2021 het jaar wordt waarin Deventer de klimaatnoodtoestand uitroept, en dat andere gemeenten dat voorbeeld gaan volgen. Wij houden de gemeente in de gaten tot aan onze eisen is voldaan.

Drie eisen

Een groeiend aantal inwoners van Deventer en omstreken heeft zich verenigd onder de vlag van Extinction Rebellion (letterlijk vertaald als: opstand tegen uitsterven). Extinction Rebellion stelt in ruim zeventig landen drie eisen aan de volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

De Forum-bijeenkomst van 27 januari is hier te bekijken: https://youtu.be/1Wskq2xAqMQ Wie meer wil weten mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op: facebook.com/XRDeventer of extinctionrebellion.nl.

Vorig artikelSenioren in Deventer wachten al jaren op passende huisvesting (audio fragment)
Volgend artikelVrijwilligers planten heggen en hagen in Lettele