DEVENTER – Bij binnenkomst in woonzorgcentrum Humanitas in Deventer kun je ‘m niet missen: het schilderij van de Deventer Waag in 1665 van Abraham Beerstraten. Een maand lang is een levensgroot canvas van De Waag te gast bij de bewoners van het woonzorgcentrum.

De actie is een initiatief van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal. Deventer Verhaal wil hiermee de bewoners een hart onder de riem steken, die het afgelopen jaar vaak niet de mogelijkheid hebben gehad om de deur uit te gaan voor een cultureel uitje, zoals een bezoek aan het museum.

“We wilden graag een gebaar maken naar de oudere Deventenaren die getroffen zijn door deze pandemie”, aldus Ewout van der Horst, directeur Deventer Verhaal. “Met dit initiatief willen we de bewoners een lichtpuntje bieden. Voor ons gesloten Museum De Waag is dit ook een mooie kans om toch iets van onze collectie te laten zien. Het originele schilderij maakt onderdeel uit van onze tentoonstelling Deventer Topstukken in De Waag.”

Een kopie van het schilderij op een anderhalve meter breed canvasdoek staat op een grote schildersezel in de centrale hal van het woonzorgcentrum. Het kunstwerk van de Amsterdamse schilder Abraham Beerstraten (1643 – 1666) geeft een fraaie indruk van het leven in Deventer tijdens de 17e-eeuw. Beerstraten schilderde halverwege de 17e eeuw diverse steden in de Nederlanden zoals Leiden en Amsterdam. Het schilderij is voor Deventer bijzonder omdat het één van de weinig nog bestaande aanzichten van de stad is uit de 17e eeuw.

“Leuk om te zien hoe enthousiast de bewoners reageren. De Waag is voor hun een vertrouwd beeld, ook al hebben ze dit topmonument al in geen tijden meer gezien. De volgende locatie van het doek staat al gepland, dus we gaan hier zeker een vervolg aan geven.” vertelt de museumdirecteur. “Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat we de Deventenaren en andere bezoekers zo snel mogelijk weer in ons museum kunnen ontvangen, want onze nieuwe tentoonstellingen zijn absoluut de moeite van het bezoeken waard”, besluit Van der Horst.

Vorig artikelOnthaasten op Klooster Nieuw Sion
Volgend artikelTwee auto’s uitgebrand, politie vermoedt brandstichting