Natuurlijk hebben we de skyline, de historische straatjes en het groene buitengebied. Maar wat Deventer echt bijzonder maakt? De mensen. In de InDeventer-serie vertellen Deventenaren hoe zij op een bevlogen, creatieve en een tikkeltje eigenwijze manier werken aan de dromen van de stad en omgeving.

Geen Rock ’n Roll-jurken, maar gebrande noten en tapenades. Kledingwinkel Miss Bettie in de Kleine Overstraat onderging met hulp van buurman Harm Janssens (Het Bouwhuis) een metamorfose tot delicatessenzaak. Op die manier hopen de ondernemers een faillissement af te wenden en uit de coronacrisis te komen. Eigenaresse Femke Janzing: ‘Deze straat voelt als familie die elkaar helpt.’

Door Luuk Talens

Femke Janzing zucht eens diep en kijkt met twee handen in haar zij om zich heen. De onderneemster is trots op wat ze ziet. Ze staat achter haar zelfgemaakte toonbank, bij haar zelfgemaakte tapenades en haar zelf gekruide olijven. Vitrines staan vol met lokale speciaalbieren en de gebrande noten staren de hongerige bezoeker aanlokkelijk aan. Boven de noten hangt een bord met de tekst ‘Let’s go Totally Nuts’. Een leuke commerciële woordgrap, maar in dit geval ook een vorm van zelfspot. Want de route die Janzing met haar Miss Bettie heeft genomen vraagt om een flinke dosis lef én een beetje ondernemersgekte.

Metamorfose
Op de plek van de gekruide hammen hing namelijk tot voor kort nog kleurrijke Rock ’n Roll en Rockabilly-kleding. ‘Dat leek me eind 2019 een gat in de markt, maar vier maanden later was de hele markt een gat’, lacht Janzing. Corona hakte er hard in. ‘Ik was net begonnen, had nog geen naam opgebouwd en kon online onmogelijk opboksen tegen concurrenten.’ Haar omzet verdampte. Janzing zag haar financiële buffers langzaam verdwijnen terwijl de schulden (zoals de overheidssteun) zich opstapelden. Als de situatie niet drastisch zou veranderen lag een persoonlijke tragedie in het verschiet. ‘Dan was ik persoonlijk failliet gegaan. Dan hadden we waarschijnlijk ons huis moeten verkopen en was ik de schuldsanering in gegaan.’

Hulp
Zover kwam het echter niet. Mede dankzij de wilskracht en creativiteit van buurman Harm Janssens en zijn nieuwe collega Gryanne Stunnenberg. ‘Ik merkte natuurlijk dat de zaak van Femke niet liep’, denkt Janssens terug. ‘Tegelijkertijd dacht ik zelf aan het aanvullen van mijn assortiment (internationale delicatessen en beeldende kunst) met noten en zuidvruchten, maar daar had ik de ruimte niet voor. Toen bedachten we samen: misschien kan Femke dit doen.’ Bang dat hij een concurrent voor zichzelf creëert is hij niet. ‘Onze producten vullen elkaar juist goed aan. Bovendien gun ik ieder zijn succes. Hoe meer bijzondere en creatieve ondernemingen we in deze straat hebben, hoe beter het is voor iedereen. Femke heeft haar eigen passie en identiteit, die hier heel goed tussen past.’

Perfecte keuze
Janzing glimlacht. ‘We doen het echt samen. Gryanne switcht tussen onze winkels om te helpen, de overbuurvrouw hielp met inrichten en ik kreeg allerlei spullen van verderop. Deze straat voelt als familie die elkaar steunt.’ Bovendien past het nieuwe concept als gegoten. ‘Ik hou van het bourgondische leven en droom van jongs af aan al van een eigen eetcafé, waar ik mensen kan laten genieten van lekker eten. Die droom komt nu een beetje uit. Maar nog belangrijker: bij de kledingwinkel kwam er wel eens een hele dag niemand. Nu heb ik elke dag klanten over de vloer. Dat is fantastisch.’ En de klanten zijn enthousiast. ‘Ik ben zes dagen open en moet nu al een tweede panini-ijzer kopen. Dus dat is een goed teken.’

Dag naar dag
De eerste ervaringen zijn dus positief, maar net als bij veel andere ondernemers knaagt tegelijkertijd de onzekerheid. ‘De schuldendruk blijft natuurlijk. Ik moest hiervoor een extra lening afsluiten, bovenop de bestaande kredieten. En ik moet binnenkort wel gaan aflossen, daar draait m’n maag nog wel eens van om. Maar ik probeer van dag naar dag te leven en positiviteit uit te stralen. Ik doe elke dag m’n best en hoop dat we hier op den duur echt een begrip van onze zaken kunnen maken.’

Ambitie
Janssens en Stunnenberg hebben daar in ieder geval vertrouwen in. ‘We hebben met Het Bouwhuis en Miss Bettie een verzameling heel bijzondere internationale en lokale delicatessen’, zegt Stunnenberg. ‘Bovendien werk ik aan een gevarieerde, wisselende collectie met kleine kunstwerken van jonge, internationale kunstenaars. Als je dat combineert met alle andere creatieve ondernemingen en het familiegevoel in de Kleine Overstraat, dan hebben we echt een unieke plek met internationale uitstraling.’

Vorig artikelMag de horeca weer gezellig bij u thuiskomen? Dan wordt Pasen een eitje!
Volgend artikelAVROTROS zoekt mensen uit Voorstad voor TV programma (interview Deventer Radio)