DEVENTER – Een dubbel feestje: de beweging is een succes en gaat door. De bevlogen documentairemaakster Isabelle Renate la Poutré schetst met haar documentaire ‘Balkon Beweging’ een mooi portret van deze bijzondere beweging die zoveel betekende voor bewoners en artiesten! De Balkon Beweging bestaat alweer 1 jaar. Het begon toen de deuren van de woonzorg centra en verpleeghuizen sloten.

160 buitenconcerten
Op initiatief van Kunstcircuit Deventer, productiehuis de Nieuwe Oost en muzikant en ondernemer Jos Harmelink hebben de ouderen kunnen genieten van 160 buitenconcerten op hun eigen locatie in Deventer. Ze zagen alle contacten met bekenden en hun sociale en culturele activiteiten in een keer verdwijnen. De beweging bracht ook ruimte voor veel professionele artiesten die niet meer op de gebruikelijke manier mochten optreden. Nu konden ze toch weer een bescheiden inkomen verwerven.

Win-win
Deventer muzikanten en artiesten traden op, langs de balkons! Iedere week genoten de bewoners van smartlappen, gedichten, poëtische liedjes en songs op maat. Het afgelopen jaar is het project gefinancierd via bijdragen van o.a. Kunstcircuit Deventer, Stichting Wesselings- van Breemen, Deventer Cultuurclub, Erven Wittenveen, de provincie Overijssel én een succesvolle crowdfunding.

Het vervolg 
De Balkon Beweging bracht zoveel goeds. Daarom trekt de beweging ook dit voorjaar en deze zomer weer verder langs de balkons. De Rotary haalde daarvoor met een boekenactie ruim € 2.000 op. De Stichting Wesselings-van Breemen zorgt voor een extra bijdrage van € 4.000. “Dit is zo’n mooi initiatief en van essentieel belang voor senioren én voor lokale en regionale artiesten. Wij kunnen deze substantiële bijdrage doen vanwege de middelen die we in beheer hebben gekregen van de vm. Stichting Vrienden Ouderenwerk Deventer. Het zou mooi zijn als de Balkon Beweging ook structureel een plek zou krijgen in het lokale aanbod.” Zo laat voorzitter Jan Henk van der Kolk van de Stichting weten. Kunstcircuit Deventer heeft inmiddels een aanvraag ingediend bij het landelijk Fonds voor de Cultuurparticipatie om deze wens waar te maken.

Uitzending documentaire Deventer RTV
Rond de klok van 11 a.s. zondag te zien op Deventer RTV met herhalingen, een week lang elke twee uur. Daarna via de social media (Balkon Beweging/De Nieuwe Oost pop).

Vorig artikelEls Dijkgraaf na 46 jaar voor de klas met pensioen
Volgend artikelReconstructie van de Oerdijk in Schalkhaar