DEVENTER – In Deventer konden bewoners de afgelopen jaren hun oud papier en karton gebundeld en in dozen aan de straat zetten. Het werd huis aan huis opgehaald. Vanaf 1 mei gaat dat – stapsgewijs – veranderen. Vanaf deze zomer kan iedereen het oud papier wegbrengen naar een ondergrondse verzamelcontainer. Op een zonnige ochtend in april is de eerste verzamelcontainer geplaatst door medewerkers van Circulus-Berkel.

Met een wagen vol geavanceerde apparatuur wordt de verzamelcontainer in zijn ondergrondse put gemanoeuvreerd. Een precisieklus, want de grote containerbak past precies in de betonnen put die ervoor is aangelegd. De medewerkers van Circulus-Berkel zijn er al gauw ruim een uur mee bezig.

‘We kunnen er zo’n vijf per dag plaatsen’, legt Peter Veldhuis, technisch specialist containerexploitatie uit. ‘Wel op voorwaarde dat ze niet al te ver weg liggen opgeslagen, want we kunnen er maximaal twee meenemen op de auto.’

In de komende maanden worden er een kleine honderd verzamelcontainers geplaatst, zodat uiteindelijk elke inwoner zijn of haar oud papier in de buurt kan wegbrengen. Zou gauw een container is geplaatst kunnen bewoners hem gebruiken. Alle oud papier en karton (zonder eventuele plastic omslagen) kan er in. Voor karton geldt dat het in kleine stukken moet worden gescheurd of geknipt. Daarmee voorkomen we dat de verzamelcontainer verstopt raakt.

Blauwe minicontainers
Veel bewoners van laagbouwwoningen zijn de afgelopen weken voorzien van een blauwe container. Zij kunnen hun oud papier in deze container kwijt. ‘Er worden zo’n 30.000 containers uitgezet’, vertelt Chris van Vliet, logistiek coördinator van Circulus-Berkel. ‘Dat doen we met een externe partner. De medewerkers van dat bedrijf brengen de containers rond en monteren ze ter plekke af. Dat is een forse operatie, maar tot nu toe verloopt het voorspoedig.’

Vanaf 1 mei mogen de blauwe containers aan de straat. Circulus-Berkel komt ze dan elke vier weken legen. De inzameldagen zijn te vinden in de afvalkalender en in de app. Los aangeboden papier wordt dan niet meer meegenomen.

Hoogbouw en binnenstad
Omdat er op 1 mei nog niet overal voldoende verzamelcontainers staan, wordt het oud papier in de binnenstad en bij hoogbouwcomplexen in de maanden mei en juni nog op de ‘oude’ manier opgehaald: gebundeld en in dozen. Op andere inzameldagen dan bewoners gewend zijn. Zo voorkomen we inwoners hun oud papier niet in de buurt kwijt kunnen. Iedereen die het betreft heeft daarover een brief gehad. Vanaf juli wordt ook hier los aangeboden papier niet meer meegenomen.

Vorig artikelTwee kappers brengen klein gebaar voor je haar (audio)
Volgend artikelLeprawinkel is nu ook op donderdag van 12 tot 14 uur open