DEVENTER – Producenten van streekproducten en winkeliers uit de regio Deventer-Apeldoorn-Zutphen werken samen om streekproducten herkenbaar en dichter bij de inwoners aan de man te brengen. De eerste producten zijn vanaf 15 april verkrijgbaar in Deventer supermarkten van JUMBO, SPAR en PLUS onder de merknaam ‘Van Onze Grond’. Achttien boeren en tien supermarkten vormen samen Coöperatie Van Onze Grond.

Coöperatie Van Onze Grond
Eén van de voorwaarden voor producten is dat de basisgrondstoffen voor minimaal de helft uit de regio, dus ook echt Van Onze Grond komt. Bestuurslid en supermarkteigenaar Hans Kok: ‘Het streven is natuurlijk 100%, maar dat kan niet altijd. Voor supermarkten is onder andere sterke lokale betrokkenheid een vereiste om mee te doen. Ook de partners voor distributie en marketing, zijn
gevestigd in de regio.’

Een zaadje geplant
In maart 2020, is het zaadje voor dit initiatief geplant. De gemeente Deventer heeft dit vanaf het begin ondersteund. Wethouder Liesbeth Grijsen: ‘We willen de afzet van streekproducten stimuleren en daarmee ook de verbinding tussen de inwoners in de stad en de boeren in de regio vergroten.’ Al snel bleek dat er kansen lagen om dit breder op te pakken in regioverband.

Bestuurslid en boerin Marleen Markgraaf; ‘Als bestuur kijken we naar hoe men elkaar kan aanvullen en helpen. Ook is het belangrijk dat inwoners/consumenten zien wie er achter het product zit, waar en hoe het wordt gemaakt. Zo weet je echt wat je eet en welke mooie verhalen er schuilgaan achter het product waar wij met veel passie aan werken.’

De start van de verkoop is vanaf 15 april in Deventer maar er is al veel belangstelling van supermarkten uit de rest van de regio. Meer informatie over de deelnemende producenten en supermarkten is te vinden op www.van-onze-grond.nl

Vorig artikelAsperges, ze zijn er weer bij de Braamhof (interview)
Volgend artikelAanpassen aan klimaatverandering