DEVENTER – In het voormalige Geertruidenziekenhuis, de Geertruidentuin, zat het keramiekatelier van kunstenaar Mechtild Paauwe.

Er zat een badkamer en wc inpandig omdat het atelier hiervoor een behandelkamer was voor mensen met huidaandoeningen. Vele jaren maakte ze vanuit hier haar eigen creatieve werk, maar er zijn ook prachtige dingen gemaakt door mensen uit Deventer en omgeving.

Het ziekenhuis wordt binnenkort verbouwd tot nieuwe woningen en Mechtild is meer dan een half jaar op zoek geweest naar een geschikt pand. ‘Dat was nog niet zo makkelijk’, vertelt ze. ‘Bijna alle ateliers en werkruimtes in Deventer worden nu verbouwd tot woningen. Voor de creatieve sector blijft er weinig meer over. En straks zijn er veel nieuwe bewoners bijgekomen in ons prachtige Deventer, maar het is ook belangrijk dat zij zich in hun vrije tijd kunnen ontspannen en een creatieve uitlaatklep hebben’. Er zitten nu cursisten in haar lessen met hele drukke banen die zich totaal kunnen ontspannen als ze werken met klei.

De kunstenaar kon helaas niet met haar cursisten naar een van de vele leegstaande kantoorpanden. ‘Als je werkt met klei, werk je ook met water. Daarnaast heb je stroom en krachtstroom nodig voor de keramiekoven. Dat is geen standaard kantoorinventaris!’ Na lang zoeken vond Mechtild een ruimte in de voormalige MTS aan de Zutphenseweg.

Van het oude ziekenhuis naar een voormalige school. ‘Ik voel me hier als een vis in het water. Als docent tekenen en handvaardigheid is een klaslokaal je tweede thuis! Bovendien zitten er allemaal verschillende ondernemers en dat bied kansen op kruisbestuiving.’

Het theorielokaal op de 2e verdieping is daarvoor wel verbouwd tot een praktijklokaal. Water en krachtstroom moesten worden aangelegd, maar nu kan de kunstenaar voorlopig blijven zitten in het Business Point aan de Zutphenseweg 55.