DEVENTER – Het gebied van de Nieuwe Markt in Deventer is volop in ontwikkeling. Kunst en cultuur staan er al jaren in de steigers en ook het plein zelf krijgt samen met de Stromarkt en het Grote Kerkhof een fraaie opknapbeurt. In een van de historische panden aan de Nieuwe Markt opent binnenkort ‘De Wonderkas’, een winkel voor kamerplanten.

Mariëlle Schoppema, de eigenaresse, was jarenlang actief in de reiswereld. En hoewel de overgang van veld naar kamerplant wellicht wat vreemd lijkt, was dat voor Mariëlle eigenlijk niet het geval. Ze kwam op vele plekken op de wereld en in die periode ook in
Oost Afrika. Met groepen de natuur in. De liefde voor flora en fauna groeide en ook het respect voor de natuur. Daar zag ze ‘in het wild’ de planten die ze nu in haar ‘Wonderkas’ verkoopt. Maar ook als kind ging ze met haar vader al mee naar zijn volkstuintje. Lekker wroeten in de aarde.

Toen zij en haar man een paar jaar geleden het pand aan de Nieuwe Markt kochten, besloot ze een nieuwe, groene stap te gaan zetten. Ze bouwde haar kennis verder uit, volgde diverse workshops, waaronder een cursus bij de Flower Academy en vormde zich een beeld van wat ze de klant wilde gaan bieden. Dat vind je terug in haar nieuwe sfeervolle zaak in het historische pand op nummer 14 aan de Nieuwe Markt.

Mariëlle wil haar klanten graag kennis meegeven over de planten. Niet met een onbegrijpelijk label met icoontjes maar met een goed advies. Zodat de planten het thuis ook ‘overleven’. De afgelopen periode, waar mensen veel thuiswerkten, werd de kamerplant en het verzorgen daarvan weer in ere hersteld. Natuur in huis halen blijkt rustgevend te werken en het stekken is weer ontdekt. Ook daar wil Mariëlle graag advies over geven. In ‘De Wonderkas’ vind je handige boeken en producten om te gaan stekken. Verder mooie creaties, van plantenpotten en –hangers tot kamerplantzaadjes. Vaak zijn spullen lokaal gemaakt of zo maar van een creatieve kennis uit Valencia. Niet het doorsnee verhaal dus.

Er is straks ook ruimte voor workshops. Op zaterdag 22 mei opent De Wonderkas de deuren, en is dan geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag en op koopzondagen. Op woensdag kun je een afspraak maken voor groen advies. Natuurlijk is er een website: www.dewonderkas.nl  Maar ter plekke is de groene beleving uiteraard het mooist. Of zoals de pay off van De Wonderkas luidt: ‘Groen je dag’.

Door Marcel Schoemaker