Nog nooit keken zoveel Deventenaren naar De Graafschap tegen Helmond Sport. De laatste minuten en seconden leken op het aftellen naar Nieuwjaar. En een nieuw jaar werd het! De ontlading inclusief vuurwerk was groot. We zijn weer terug in de ‘daar-hebben-we -eigenlijk-niks-te-zoeken-Eredivsie’. Mooi meegenomen. Het komend seizoen weer wat prachtige affiches. Tegen die verwende Randstadteams, maar vooral tegen de historische opponenten van Overijsselse bodem. Want komend seizoen is Overijssel toch mooi weer de hofleverancier van de Eredivisie.

In geen enkele andere provincie spelen er meer. Vier hiero. Die zijn goed voor maar liefst twaalf streekderby’s. Met even zovele voorbeschouwingen in de media. De supporters kunnen bijna niet wachten om het oude Hanzegevecht tussen Deventer en 038 nieuw leven in te blazen. Of ludiek op te blazen. Historisch gezien heeft Go Ahead (1902) de beste papieren. Heracles (1903) doet leuk mee maar verliest gevoelsmatig veel punten met het Erve Asito stadion aan het Van Riemsdijkplein. ’Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen in…’ dat werk. De Grolsch Veste met de FC T. (1965) bleek in het verleden vaak niet onneembaar. Blijft over de opgeklopte rivaal uit die andere Hanzestad: PEC Zwolle (1910). Spelend aan het originele Stadionplein in het MAC3Park Stadion. Iets met vastgoed. Verdere uitleg onnodig.

En dus koesteren wij het komend seizoen elke wedstrijd aan de Vetkampstraat. Waar doorheen wij samen lopen naar de Adelaarshorst. Wij, de hondstrouwe supporters. Want twee derde van de seizoenkaarten was al vóór de promotie verkocht. We hadden net zo goed weer in de ‘daar-hebben- we-eigenlijk-ook-niks-te-zoeken-Keukenkampioen Divisie’ kunnen spelen. Want het gaat om het sfeertje, het Kowet DNA dat door elke Deventenaar en de IJssel stroomt. En dat zullen ze weten die van Asito, Grolsch en MAC3Park. Op het Provinciehuis in 038 wappert de Overijsselse kampioensvlag al. Met in het midden het blauw van de prachtig stromende IJssel en verder alleen de kleuren rood en geel.

Vorig artikelWie goat weer toeren op 6 juni, wie toert dér mét
Volgend artikelEen avond met Ronald Giphart op 4 juni bij Boekhandel Broekhuis