DEVENTER – De aftrap van het nieuwe seizoen in het Nederlands betaald voetbal vindt plaats in volle stadions. Vrijdag heeft het kabinet besloten dat per 30 juni 2021 de maximale capaciteit van de Nederlandse stadions weer kan worden benut.

Het besluit van het kabinet is genomen op basis van de onderzoeksresultaten van Fieldlab Evenementen. Volgens deze conclusies is er onder voorwaarden een 100% bezetting van de beschikbare capaciteit bij evenementen mogelijk in het risiconiveau ‘Zorgelijk’, stap 4 in het openingsplan. Toegang tot de stadions is veilig en verantwoord op basis van toegangstests en vaccinaties (per 30 juni kan het vaccinatiebewijs ook als toegangsbewijs dienen bij evenementen).

De coronamaatregelen die dan gelden, maken ook de terugkeer van uitsupporters mogelijk, zo constateert de Regiegroep Voetbal & Veiligheid. Vervolgens is het zoals gebruikelijk aan de lokale autoriteiten om met het oog op de openbare orde en veiligheid te bepalen om hoeveel uitsupporters het per wedstrijd gaat. Vrijdag 13 augustus (20:00 uur) is de eerste wedstrijd tussen Go Ahead Eagles – sc Heerenveen