DEVENTER – Afstuderen aan een conservatorium met een muziekproductie is normaliter niet zo ingewikkeld. ArtEZ Student Fabian Wasterval (22) heeft vanwege alle beperkingen echter een nieuwe vorm moeten vinden om zijn bachelor Docent Muziek af te ronden. In samenwerking met het 50-koppige Etty Hillesum Lyceum schoolorkest, een projectkoor van topvocalisten en internationale beatbox legende RoxorLoops gaat zijn online afstudeerproductie ‘NewNormal’ op 12 juni om 20:00 in première via YouTube.

Wanneer fysiek optreden al niet kan, is repeteren natuurlijk al helemaal geen optie: ‘De koorleden hebben twee arrangementen van mijn hand ingestudeerd, zonder de stukken ook maar één keer in dezelfde ruimte samen gezongen te hebben. Repetities verliepen via zoom en audio engineer Axel Blom heeft de individuele audiobestanden tot één geheel gemixt’, aldus Wasterval. Het Deventer schoolorkest daarentegen kon terecht in de grote zaal van de Deventer Schouwburg, waar 1,5 meter afstand houden mogelijk was. Drie repetitiedagen en één opnamedag later heeft ook het schoolorkest een topprestatie geleverd. Het Deventer schoolorkest is vastgelegd door het Zwolse all-round mediabedrijf MediaMusketiers.

De achterliggende gedachte van ‘NewNormal’ laat zich raden, maar volgens Wasterval zitten er diepere lagen achter. ‘Normaliter gaat men naar een fysieke voorstelling, maakt filmpjes en schept er dan vervolgens mee op dat hun vrienden er écht bij hadden moeten zijn. In deze online opzet krijgt iedereen dezelfde topkwaliteit door de perfecte afwerking van beeld & geluid. En dat elke keer opnieuw!’

Tevens is de drempel een stuk lager om als topmuzikant aan te sluiten bij een dergelijk online-project, voegt Wasterval toe. ‘Beatboxer RoxorLoops heb ik na één korte ontmoeting twee jaar terug via Instagram benaderd. Zijn agenda was leeg en het leek hem geweldig om mee te doen én bovenal hoefde hij niet van Denemarken naar Nederland te reizen’.

Al met al belooft Wasterval een ‘muzikaal omlijste documentaire van zeer hoog niveau’, waarin de kijker op een speelse wijze wordt meegenomen in het proces van online musiceren. In de week van 7 juni wordt de YouTube link naar ‘NewNormal’ gepubliceerd via zijn gelijknamige Facebook-evenement en Instagram account (@fabian22). ‘Ik kijk ernaar uit jullie allemaal de 12e te ‘zien’ en hoop dat u vanuit uw eigen woonkamer net zoveel gaat genieten, als dat ik vanuit de mijne ga doen!’

Vorig artikelDeventerWint en de gemeente(raad) organiseren digitale bijeenkomst
Volgend artikelDeventer Zomercampagne “Deventer open voor jou!” van start