DEVENTER – Publiek heeft weer zin in festival- en theater bezoek en dat ondervond de organisatie van Deventer Op Stelten aan den lijve. In luttele uren waren de meeste toegangstickets voor ’Deventer Op Stelten 2021– Binnen de Perken’ vergeven.

 “We zijn er klaar voor”

Dat Deventer Op Stelten door kan gaan is een unieke prestatie in deze tijden. Daar waar veel festivals hun data verschoven hebben naar September heeft de organisatie van Deventer Op Stelten al begin dit jaar voorgesorteerd om begin Juli te kunnen plaats vinden. Alles valt nu op zijn plek, en Deventer Op Stelten zal dan ook het eerste festival van Nederland zijn dat weer plaatsvindt in een binnenstad. En dat zónder toegangstesten voor de bezoekers.

Door alles wat níet kon afgelopen jaar werd het team juist aangespoord om te kijken naar wat wél kon: kleine voorstellingen op verrassende en mooiste plekjes van Deventer.

Programma passend bij huidige tijd

De gezelschappen en artiesten hebben er na zo’n lange tijd van publieksonthouding enorm veel zin in!
Het festivalprogramma is divers en actueel. Met meer dan 10 premières en zelfs één wereldpremière laat het festival veel nieuwe creaties aan publiek zien. Van één-op-éen voorstellingen, theatrale wandelingen, tot dans- circus en muziektheatervoorstellingen. Het is allemaal te zien en te bekijken. En er is ruimte voor verstilling en introspectie. Voorstellingen die je raken zonder aan te raken.

Is een (beetje) opschalen mogelijk?

Nu de landelijke corona regels zijn versoepeld is het niet zo dat alles opeens weer kan. De maatregelen die genomen moeten worden om een evenement als Deventer Op Stelten te mogen laten plaatsvinden zijn enorm. Vooral het testen van bezoekers vooraf was een belangrijke punt voor de organisatie om tot een maximum van 50 bezoekers te gaan. Daarmee wordt voorkomen dat bezoekers zich vooraf moeten laten testen.

De afgelopen weken is de organisatie continu in gesprek geweest met de gemeente en veiligheidsregio over de mogelijkheden om meer bezoekers van Deventer Op Stelten te kunnen laten genieten. Op enkele plekken bleek het aantal bezoekers opschalen van 30 naar 50 personen mogelijk, binnen het concept waar de organisatie voor heeft gekozen.

Toch voor iedereen

Ondanks het feit dat er maar maximaal 50 personen per voorstelling verwelkomt kunnen worden heeft de organisatie toch een Deventer Op Stelten voor iedereen proberen te creëren. Zo is de installatievoorstelling dRift van het Franse theatergezelschap Ilotopie een ode aan het publiek wat er nu helaas niet bij kan zijn en wat de organisatie zo hard mist. dRift in de Buitengracht (nabij het NS station) kan door iedereen bezocht worden, net als de wandeling van de ‘Blauwe Vogel’ in het Rijsterborgherpark. Ook voor de Wandeling van ‘Pieter Post’ zijn nog boekjes verkrijgbaar en er zijn voor enkele voorstellingen nog steeds tickets verkrijgbaar.

‘Deventer Op Stelten’ wordt georganiseerd door het Evenementenbureau dEVENTer. Voor de totstandkoming van het programma van deze editie is samengewerkt met Theaterbureau HH Producties. Het festival is mogelijk dankzij subsidies van de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel en het Fonds Podiumkunsten en sponsor- en partnerships met bedrijven uit Deventer en omgeving, o.a. Witteveen+Bos, Grolsch, Centrumgarage, Drukwerkdeal.nl, Indito, Stichting Deventer Binnenstad Management (SDBM), Wolters bv, Jb Bussink, NV Bergkwartier, de horeca, ambulante handel en alle andere sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Vorig artikelWooncampagne SP in Deventer met 2e kamerlid Sandra Beckerman
Volgend artikelColumn Mikal Stet: Alles goed?