DEVENTER – Het Speelgoedmuseum aan de Brink in Deventer opent woensdag 1 september voor het eerst de deuren na een ingrijpende modernisering. Het nieuwe museum belooft het meest speelse in zijn soort van Nederland te worden.

Speelgoedmuseum Deventer komt na jarenlange discussies over het voortbestaan sterker dan ooit uit de bus. Van traditioneel kindermuseum met vitrines vol speelgoed groeit de instelling door naar een interactief familiemuseum over de spelende mens. De laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink zijn prachtig gerestaureerd om plaats te bieden aan de wondere wereld van spel en speelgoed.

De spelende mens
“Het Speelgoedmuseum stelt de ‘spelende mens’ centraal. Bezoekers van jong tot oud krijgen meer speelse en interactieve elementen aangeboden”, vertelt de enthousiaste museumdirecteur Ewout van der Horst. “De grootste speelgoedcollectie van Nederland wordt daarbij in een maatschappelijk perspectief geplaatst, met thema’s als geweld, gender en techniek. Met de herinrichting van het museum mikken we op zo’n 35.000 bezoekers per jaar”, vervolgt Van der Horst.

Meer spelen en aandacht voor educatie
Het vernieuwde speelgoedmuseum behoudt het laagdrempelige karakter van een gezellig, nostalgisch museum waarbij succesnummers zoals de treinenzaal en de speelzolder in een nieuw jasje terugkomen. Maar er wordt ook ruimte gemaakt voor nieuwe museale elementen zoals een wonderkamer of machinekamer. Ook komt er een gastenkamer voor kunstenaars, particuliere verzamelaars of scholieren van betrokken partnerscholen.

Educatief bureau Komvoor heeft in samenwerking met het primair onderwijs een volledig nieuw lesprogramma over speelgoed als spiegel van de samenleving ontwikkeld. Daarnaast richt het Speelgoedmuseum zich op het buitenspelen. Het museum maakte met traditionele buitenspellen en eigentijdse challenges een speciale speelroute door de binnenstad. Met de speelroute worden kinderen én (groot)ouders uitgedaagd om gezond in beweging te blijven.

Grootse opening
Van der Horst: “Het Speelgoedmuseum is ruim een jaar noodgedwongen gesloten geweest vanwege corona. Daarom hebben we de voorgenomen vernieuwing naar voren gehaald. We zitten nu in de laatste fase en het wordt geweldig! Dat bezoekers het museum missen, blijkt uit de dagelijks vragen wanneer we weer de deuren heropenen.” Op 1 september a.s. staat de officiële opening met genodigden gepland. Vanaf 2 september is heel Nederland weer welkom om te genieten van een dagje uit naar het meest speelse museum van Nederland.

Vorig artikelTwee heel bijzondere optredens komen er aan in Cultuurhuus Braakhekke
Volgend artikelLeer roeien in de zomervakantie bij Daventria