DEVENTER – Onze huisnummers stammen uit de Franse tijd, maar straatnamen zijn er in Deventer eigenlijk al zolang de stad bestaat. Soms genoemd naar de plek (Walstraat) of gebruik (Grote Kerkhof), dan weer naar een beroep dat er veel voorkwam (Smedenstraat) of een activiteit die er plaatsvond (Stromarkt). In latere jaren werden Nederland en Deventer overspoeld met bloemenbuurten, vogelbuurten, componisten en schilders. Vaak met een korte uitleg op het straatnaambordje.

Maar er zijn ook straten die wel wat extra informatie kunnen gebruiken, vindt Elio Talamini. Hij kan het weten want de Talamini’s zijn al drie generaties als Italiaanse ijsmakers actief in Deventer. Elio is in meerdere opzichten altijd betrokken geweest bij het wel en wee van de Deventer binnenstad. Van de Centrumgarage tot het weer openbaar maken van de stadstuinen, niets is te veel. En gezeten op zijn praatstoel achter het raam boven de ijssalon aan de Brink ontstaan ter plekke nieuwe ideeën. Vooral in de historische binnenstad zouden straatnamen wat meer uitleg kunnen krijgen. Met een simpele tekst onder de straatnaam. Elio is er, aan een pand van Talamini aan de Keizerstraat 3, zelf maar vast mee begonnen. Daar is aan de gevel een creatieve buste opgehangen van de persoon aan wie de Keizerstraat haar naam dankt: Keizer Karel de Vijfde. Met een provisorische tekst achter het raam er vlak naast. ‘De Keizerstraat is zo’n voorbeeld van een straat waarvan heel veel mensen niet weten waarom die Keizerstraat heet’, zegt Elio. Dat kan beter, vindt hij.

We blijven bij de Keizerstraat steken, want al pratend blijkt er eigenlijk een soort verbintenis te zijn tussen Karel de Vijfde en de geboortestreek van de Talamini’s. Want daar in Vodo di Cadore in Noord-Italië was Karel in de zestiende eeuw ook even de baas. Dat deel van Italië viel onder het Habsburgse Rijk, een van de erflanden van Karel. En er was nog een connectie met Karel. Voordat de Talamini’s naar Nederland kwamen, verbleven de ouders van Elio in Gent. Daar is hij geboren. Ook Karel werd in Gent geboren. En zo wordt de Keizerstraat al pratend bijna de Via d’Elio. Maar de bedoeling is duidelijk: hier en daar wat meer tekst en uitleg. En wellicht stuiten we zo op meer opmerkelijke verbanden. Aan de krasse en nog steeds scherpe Elio Talamini zal het niet liggen.

Vorig artikelBLOG vanuit de Wonderkas: Hoe overleven je planten jouw vakantie?!
Volgend artikelBloemen, struiken, bomen, voordelig of voor niks