DIEPENVEEN – In de zomer van 1979 kwamen twee jongemannen uit Deventer terug van hun vakantie in Frankrijk. Ze waren enthousiast over het land en het eten, maar vooral over de sport waarmee ze daar kennis hadden gemaakt, Petanque, hier vooral bekend als jeu de boules. Het spel boeide hen enorm door de techniek en tactiek die een belangrijk onderdeel zijn, maar ook de samenwerking en de gezelligheid die er bij horen. Er werden boules aangeschaft, vrienden opgetrommeld en na een jaar spelen op paadjes en grasveldjes in het Rijsterborgherpark werd besloten om een heuse vereniging op te richten. Zo werd in 1980 Deventer Boules Club Karro geboren.

Het was in die eerste jaren reuze gezellig, maar qua accommodatie wat behelpen geblazen. De gemeente, ook blij met deze nieuwe tak van sport in hun gemeente, dacht mee en zorgde voor de aanleg van enkele banen in het Worpplantsoen, waar met subsidie ook een toiletgebouwtje verrees. Omdat de wens voor een clubhuis ontstond is daarna besloten tot het samengaan met voetbal- en atletiekvereniging Daventria. Maar helaas strandde dit huwelijk na een aantal jaar.

De vereniging vestigde zich in 2003 vervolgens op de huidige locatie, Sportpark Borgele, en nam haar oude naam weer aan met een toepasselijke toevoeging: DBC Karro-Deux. Zij heeft daar een groot eigen speelveld (2100 m²). In 2012 verrees met hulp van een grote groep leden een nieuw clubhuis en een prachtige overdekte speelhal (Boulodrome), zodat er ook bij slecht weer kan worden gespeeld. Naast de oefenavonden en toernooien voor leden organiseert DBC Karro-Deux ook jaarlijks het succesvolle André’s Bacchustoernooi voor horecaondernemingen op de Brink in Deventer.

De vereniging had in 2020 uitgebreid stil willen staan bij haar 40- jarig jubileum. Helaas gooide corona roet in het eten. Maar zodra het weer mogelijk is zal deze mijlpaal alsnog uitbundig gevierd worden. Met nog een aantal leden die destijds betrokken waren bij de oprichting, maar ook met alle nieuwe aanwas. Want ook de jongere generaties hebben jeu de boules tegenwoordig weer ontdekt als een aantrekkelijke en gezellige sport. Eigenlijk net zoals het 40 jaar geleden is begonnen

Vorig artikelErfgoedorganisatie Deventer Verhaal zoekt verhalenverzamelaars
Volgend artikelOnweerstaanbare Local Deals op Deventer Eet