DEVENTER – Het jaarlijkse Dickens Festijn in de binnenstad van Deventer gaat dit jaar in een aangepaste vorm door. Een Dickens Festijn als vanouds acht de organisator, Evenementenbureau dEVENTer, nog niet mogelijk. Maar een Dickens beleving is wél mogelijk.

In goed overleg met Jan en Emmy Strik heeft het Evenementenbureau gekozen voor een schaalbaar scenario waarin een Dickens wandeling door het Bergkwartier centraal staat. De wandeling start in de Walstraat, waar bezoekers de victoriaanse tijd in stappen en zich aan de hand van een originele audiotour langs Dickens-taferelen mee laten voeren door de verhalen van de bekende schrijver. Een theatraal hoorspel dat de boeken van Charles Dickens tot leven brengt. Uiteraard gemaakt in samenwerking met de vele betrokken partijen rondom het Dickens Festijn. De wandeling is geschikt voor jong en oud.

Ondanks de aangekondigde versoepelingen is de situatie voor evenementenbureau dEVENTer nog te onzeker om nu al in te zetten op een grootschalig Dickens Festijn. Jaarlijks komen meer dan 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar de smalle straten van het Bergkwartier. Naast de aspecten die komen kijken bij het organiseren van het evenement gaat het bij veiligheid ook om de gezondheid en maatschappelijke sociale impact van het evenement. dEVENTer vindt het nu nog te vroeg om al zo’n groot evenement te organiseren, mede gezien het onzekere verloop van de pandemie en het daaruit volgende overheidsbeleid.

Naast de audiotour worden in samenwerking met de (lokale) partners van dEVENTer diverse andere activiteiten in en om het Bergkwartier georganiseerd, in een iets langere periode dan alleen het ‘Dickens weekend’. Van 8 t/m 19 december kunnen bezoekers genieten van Dickens sferen en activiteiten in het Bergkwartier.

Vanaf eind november wordt het monumentale Bergkwartier alweer sfeervol versierd met kerstbomen en guirlandes in Dickens-stijl. Vanaf 8 december komt daar de Dickens wandeling bij, die door iedereen op een eigen moment te wandelen is. De geplande aanvullende activiteiten vinden onder andere plaats in de Bergkerk. De jaarlijkse kerstconcerten van ‘Deventer Kerststad’ in de Lebuinuskerk en Broederenkerk gaan op zondag 12 december óók door.

Het Dickens Festijn is in jaren uitgegroeid tot een evenement met nationale en internationale bekendheid, en heeft Deventer als evenementen stad (mede) op de kaart gezet. Dit jaar viert het Festijn haar 30ste jubileum, in vele opzichten een speciaal jaar. De organisatie is uiteraard van plan ook hier speciaal aandacht aan te schenken. Door het inzetten op een alternatief scenario gaat de organisatie ervan uit dat de bezoekers dit jaar toch (extra) kunnen genieten van de Dickens sferen in Deventer!

Vorig artikelPCOB viert jubileum met verhalenverteller
Volgend artikel18 september wereldmuziek in de Broederenkerk