DEVENTER – 21 september is door de WHO uitgeroepen tot Wereld Alzheimer dag. Een dag waarop we aandacht willen vragen voor dementie.

De aandacht voor dementie is steeds noodzakelijker aan het worden, omdat het aantal mensen met een vorm van dementie de komende jaren sterk zal toenemen. Alzheimer Nederland heeft op basis van onderzoek de volgende verwachtingen benoemd.

  • In 2020 kenden we in Nederland gemiddeld 280.000 mensen met dementie, in 2050 zal dit aantal zijn gestegen naar 620.000.
  • In 2020 kenden we in de provincie Overijssel gemiddeld 19.000 mensen met dementie, in 2050 zal dit aantal zijn gestegen naar 40.000.
  • In 2020 kenden we in de gemeente Deventer gemiddeld 1600 mensen met dementie, in 2050 zal dit aantal zijn gestegen naar 3600.

Concreet betekent dit dat er ieder uur vijf mensen met dementie bijkomen. We krijgen dus steeds vaker te maken met mensen met dementie. Dit kan  in onze eigen woonomgeving, in de winkels, het openbaar vervoer, op de markt of in de eigen familie- of vriendenkring.

Het thema aan Wereld Alzheimer dag is: ‘Dementie kent vele gezichten’.

De vrijwilligers van het Alzheimercafe Deventer hebben in dit kader de kunstenaar Herman van Hoogdalem en oud nieuwslezer en regisseur Gijs Wanders uitgenodigd om door hun ogen en ervaringen te laten zien en horen wat deze ziekte met mensen doet.

Samen hebben ze gewerkt aan een serie portretten in woord en beeld van mensen met dementie. Van Hoogdalem portretteerde verschillende bewoners van zorgorganisatie ZINN. Hij schilderde prachtige portretten in aquarel waarin zoveel wordt weergegeven dat het in woorden niet te vatten is. De uitdrukkingen zeggen genoeg, de portretten spreken voor zich! Van Hoogdalem en Wanders laten zien en voelen wat dementie met de persoon zelf en met zijn omgeving doet.

Wanders confronteerde familie met de geschilderde portretten en sprak met hen over hun geliefde. Het werden kenmerkende en herkenbare verhalen. In de gesprekken stond steeds de relatie tussen de mensen met dementie en hun familie centraal en wat de dementie met hen doet.

De samenwerking leidde tot “een Bron van inspiratie”, een documentaire en uiteindelijk tot een boek, met als doel inzicht te geven in mensen met dementie en het bieden van ondersteuning, waardoor de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten kan verbeteren. De vragen die Wanders stelt zouden zorgprofessionals ook kunnen stellen aan naasten van mensen met dementie, zodat het gesprek op gang wordt gebracht, emoties worden geuit en ter ondersteuning. Het feit dat Van Hoogdalem en Wanders beiden geconfronteerd werden met een dementerende ouder en het proces van dichtbij meemaakten, maakt hun verhalen nog persoonlijker.

U wordt uitgenodigd voor vrijdag 24 september; 19.30 uur om deze presentatie bij te wonen in de Bibliotheek Centrum, aan de Stromarkt 18, te Deventer. Zittend tussen zes van deze portretten zullen Herman en Gijs met u in gesprek gaan.

De toegang is gratis! In verband met de COVID afspraken willen wij u vragen zich aan te melden op het volgende email adres: j.pattij@alzheimervrijwilligers.nl

Deze presentatie is behalve voor de betrokken mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie, ook een aanrader voor zorgprofessionals, studenten en docenten.

Vorig artikelKoninklijk paar bezoekt het Havenkwartier
Volgend artikelMultivlaai geopend in winkelcentrum Colmschate