DEVENTER – Na maanden van zowel klussen als wachten op vergunningen opent zaterdag 25 september Café Sam zijn deuren. Eigenaar Hans Buitenhuis omschrijft de naar zijn hond vernoemde zaak als “een combinatie van een cocktailbar, loungecafé en dancekelder.”

Door: Bastiaan Mokkink

Bijzonder in dit moeilijke horecajaar is dat het de tweede nieuwe zaak op de Brink is voor de Engel & Bengel-eigenaar. In juli herstartte hij ook al het dichtbijgelegen De Heeren, waarover meer in het Deventer Nieuws.

“Vorige zomer stopte hier Bar-dancing de Kluis vanwege geluidsproblematiek en zocht een overnamekandidaat”, zegt hij over het monumentale Brink 64A, de plek waar ooit het COC en sportcafé Kaal zaten. “Er is fors geïnvesteerd in licht, geluid en isolerende maatregelen.”

Op de uitgebreide drankenkaart laten mixdrankjesnamen als een Risky Whiskey, Monatoetje of Stuiterbal weinig aan de verbeelding over. “In Deventer zijn we nu de enige uitgaansgelegenheid waar je ‘high-end cocktails’ kunt drinken. Niet uit plastic, maar in prachtig merkservies. Samen met ons terras en de inrichting in turquoise en donkerrood, ontstond een bijzondere plek.”

Touwtje trekken

Daarnaast noemt hij de zwarte bar ‘hét statement van de zaak’. “Deze is ontworpen door studenten van de Jan des Bouvrie Academie en voorzien van een bijzondere optische illusie. De gepimpte mega-kluis in het pand komt uit de tijd dat er nog een bank gevestigd was.”

Sam richt zich op het wat jongere publiek, waaronder studenten: ”We zijn geopend van donderdag tot zondag, maar ook op een studentenavond als dinsdag. Voor spelliefhebbers is er een pooltafel, een Arcade Netgames 1942 en een touwtjetrekspel, net als vroeger op de kermis. Wie aan het goede touwtje trekt, maakt kans op gratis consumpties.”

Medewerkster Liselot vult hem aan: “Het is hier net een instagrammable VIP-lounge, je kunt heel bijzondere cocktails drinken en je gewoon helemaal cool voelen.”

Vorig artikelBrand in materiaalhok Koninklijke UD
Volgend artikelDe Spil verkoopt tijdelijk peren voor het goede doel