maandag, 15 april 2024

Lezing over opgravingen op het Grote Kerkhof

FOTO: MBS

DEVENTER – Iedere maand organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal samen met andere Deventer cultuurpartners bijzondere lezingen. De eerste lezing vindt plaats op 30 september a.s. en wordt verzorgd door Archeologie Deventer. Het zal dan gaan over graven op het Grote Kerkhof.

Graven op het Grote Kerkhof
De afgelopen jaren zijn er meerdere plannen gemaakt om het Grote Kerkhof in Deventer opnieuw in te richten. Deze plannen zijn de afgelopen twee jaar steeds concreter geworden en worden in de nabije toekomst onder de noemer Lebuinuspleinen uitgevoerd. Voorafgaand en tijdens de werkzaamheden voor de herinrichting van het plein wordt archeologisch onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is gestart in mei 2021 en loopt nog tot het einde van dit jaar.  

Het eerste deel van de avond wordt ingevuld door gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen. Hij vertelt over de ontwikkeling van het Grote Kerkhof en het plein in een bredere context in de stad. Want wat is het verhaal van de begraafplaats? Hoe lang zijn er mensen begraven en waarom doen we dat nu eigenlijk niet meer? Het tweede deel van de avond wordt ingevuld door Deventer archeologe Hadewich Eggels. Zij vertelt over de eerste resultaten van het recente onderzoek op het Grote Kerkhof.   

Informatie
U bent donderdag 30 september van harte welkom in de Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. We hanteren geen coronatoegangsbewijs maar anderhalve meter afstand. Vooraf reserveren is verplicht via www.deventerverhaal.nl/reserveren. Er zijn max. 75 plaatsen.

Lezingenreeks
De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuwverworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

Vorig artikelHerfstdip? Kom bewegen bij Fit For Free Deventer
Volgend artikelKom jij 10 weken trainen bij Go Ahead Eagles?
error: Content is beschermd!!!