DEVENTER – Op 21 september verschijnt het humoristische en historische stripverhaal De Bergenvaarders. De strip speelt zich af in Deventer in de Hanzetijd.

De Bergenvaarders gaat over de twee weeskinderen Hille en Thomas, die als verstekelingen aankomen in Deventer, destijds een van de machtigste en rijke Hanzesteden van het land.

Hille en Thomas houden zich in leven met kleine diefstallen en beurzensnijden. Wanneer ze worden betrapt krijgen ze de keuze: straf of meewerken aan een complot om een rijke handelaar in diskrediet te brengen.

Een strip over Deventer

Ruim twee jaar is er gewerkt aan het album. “Het idee werd direct door iedereen met enthousiasme ontvangen” vertelt Marc de Lobie, uitgever en initiatiefnemer van het project.

De geboren Deventenaar heeft een sterke band met de stad. De keuze voor Deventer als locatie voor De Bergenvaarders was vanaf het begin duidelijk.

Een andere Hanzestad was ondenkbaar. “De verhalen liggen hier voor het oprapen en de goed bewaarde middeleeuwse stad spreekt velen tot de verbeelding” vervolgt De Lobie.

Crowdfunding

Een crowdfunding bracht het benodigde startbedrag bijeen. Met de steun van tal van lokale verenigingen en instanties betekende dat startschot voor tekenaar Joey Potargent en scenarist Kristof Berte. Zij werkten ruim een jaar aan het album.

Voor de historische input kregen zij hulp van Archeologie Deventer. Uit de 14e eeuw is relatief weinig aan de oppervlakte bewaard gebleven. De eerste afbeeldingen van de stad dateren uit de 16e eeuw.

De Bergenvaarders is geen correct historisch document, maar is in de eerste plaats een album waar veel mensen plezier aan gaan beleven.

Verschillende edities

Er verschijnen twee verschillende edities van het album. Naast het standaard stripboek is er ook een educatieve editie beschikbaar met 16 pagina’s extra, vol feitjes en weetjes over middeleeuws Deventer.

Samenwerking

Het stripverhaal maakt onderdeel uit van het project Deventer Toon, en is een unieke samenwerking tussen uitgeverij Syndikaat, Archeologie Deventer en erfgoedorganisatie Deventer Verhaal. Het project bestaat uit het stripverhaal, een archeologische expositie, een stadswandeling en een middeleeuws festival, dat gepland staat voor volgend jaar.

Vorig artikelTwaalf vrouwen zoeken mannen!
Volgend artikelWedstrijden tegen Fortuna Sittard en Ajax verplaatst