DEVENTER – Als je denkt eindelijk te kunnen lezen wie de huurder wordt van die grote supermarktlocatie aan de Gibsonstraat, moeten we je teleurstellen. Wel was er deze week een onmisbaar advertentiebombardement op social media dat de nieuwe supermarktreus Pieter Pot Deventer verovert.

Door Bastiaan Mokkink

Pieter Pot heeft geen winkelpanden, maar is het duurzame broertje van online supermarkt Picnic: verpakkingsvrije boodschappen, online besteld en gemakkelijk bezorgd aan jouw voordeur. De snelgroeiende start-up is een soort melkboer 2.0. “We begonnen anderhalf jaar geleden op een zolderkamer in Rotterdam met een half miljoen crowdfunding-euro’s. Nu veroveren we regio na regio. Corona blies ons wind in de zeilen, want de vraag naar thuisbezorging groeide flink”, vertelt mede-oprichter Jouri Schoemaker (rechts op de foto).

Betaalbaar

Hij wist niet dat Deventer al eens een verpakkingsvrije super had in bedrijfsverzamelgebouw De Geertruidentuin. “We zijn inderdaad niet de eerste in Nederland. Wel kwamen andere initiatieven lastig van de grond, terwijl het publiek heel graag van het plastic en karton af wil. Vandaar onze betaalbare maar duurzame online supermarkt, die klanten weinig tijd of moeite kost.”

De verpakkingsvrije boodschappen zitten in glazen weckpotten. Schoemaker: “Deze potten gaan nadien naar sociale werkplaatsen voor wassen en hervullen. Het kan zijn dat we in de regio Deventer ooit een distributiepunt creëren of in zee gaan met een sociale werkplaats, maar dat is nu nog onbekend.” Het steeds groeiende assortiment nadert de 500 producten. “Naast houdbare voeding hebben we ook drogisterij- en schoonmaakproducten. Bezorgen kost € 4,95 en boven de € 45,- is dat kosteloos”, legt hij uit.

Idealisme

De bezorging ligt in handen van PostNL Food. “Volgens onze berekeningen is je CO2-voetafdruk daarmee lager dan om de hoek boodschappen doen in gerecycled karton. Recyclen kost namelijk erg veel energie”, verklaart Schoemaker. De idealistische ondernemer speelt ook in op idealisme bij de klanten. “Bij de bestellingen kun je vrijwillig doneren aan voedselbanken, ouderen en zorgverleners.” Zijn zero-waste supermarkt heeft landelijk inmiddels duizenden vaste klanten. “Precieze Deventer cijfers kan ik niet noemen, maar het gaat hard.”

In toekomst hoopt Pieter Pot Europa te veroveren en hun producten te zien in de schappen bij de traditionele supermarkten. Schoemaker: “We hebben al overleggen met de grote partijen. Hopelijk koopt het publiek in de toekomst onze circulaire producten bij de Appie. Dit is voor Nederland gewoon de volgende stap, nadat we plastic tasjes in de ban deden en huishoudplastic gingen inzamelen.”

Vorig artikelStruikelstenen en herinneringsbord bij villa Borgelerhof in Diepenveen
Volgend artikelAutomobilist rijdt maaltijdbezorger van zijn fiets en gaat ervandoor