Het college van burgemeester en wethouders in Deventer bestaat uit vijf wethouders en natuurlijk de burgemeester. Iedere wethouder heeft een aantal onderwerpen en thema’s in zijn of haar portefeuille, maar een wethouder is ook verantwoordelijk voor een wijk in de gemeente. Wethouder Frits Rorink zit namens het CDA in het college en is wijkwethouder van Zandweerd en Voorstad.

Wie is Frits Rorink?

Getrouwd, vader van Jeroen en Stefan en trotse opa van Bob – mijn eerste kleinkind, hij is afgelopen mei geboren. Ik kom uit Oldenzaal en doordeweeks woon ik met veel plezier in de Deventer binnenstad. Ik ben 62 jaar, gedreven wielrenner en skiër en liefhebber van Duitsland en de Alpen. Ben ooit begonnen als docent geschiedenis en Duits, daarna adjunct-directeur op een grote vmbo-school en toen per ongeluk de politiek in.

Wat eet je graag?

Ik lust letterlijk alles. Ik kook ook graag, zowel in mijn uppie in Deventer als in de weekenden in Oldenzaal. Wat ik extreem lekker vind zijn kapucijners met spekjes, een goed gaar gestoofd stuk rundvlees, maar ook de droge bami van de Chinees.

Waarom wilde je in de lokale politiek?

Dat wilde ik helemaal niet. Ik was weliswaar lid van het CDA, maar was niet politiek actief. Ik heb bijvoorbeeld nooit in een gemeenteraad gezeten. Ik werd in 2006, 3 weken na de verkiezingen, gevraagd om wethouder te worden en heb toen ja gezegd. Mijn eerste stappen in een raadszaal was dus als wethouder. En dit heb ik nu bijna 16 jaar volgehouden.

Als je Deventer in 3 zinnen moet omschrijven:

Een prachtige gemeenschap met voor een bestuurder vrijwel alle denkbare elementen en onderwerpen. Deventer is voor mij “Ruwe bolster, blanke pit”. De Sallandse mentaliteit verschilt niet zoveel van de Twentse: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

Heb je in de afgelopen 3.5 jaar iets aan Deventer toegevoegd waar je trots op bent?

Ik ben trots op mijn rol op het gebied van Jeugd en Onderwijs. We hebben in Deventer een goed samenwerkend netwerk opgebouwd, met laagdrempelige toegang tot onderwijs, hulp en zorg voor iedere jongere. Andere gemeenten komen regelmatig in Deventer kijken hoe we dat met elkaar voor elkaar krijgen. En dat zonder tekorten op de toch best krappe begroting. En verder op mijn verbindende rol in het politieke circuit en de vele mooie projecten in de openbare ruimte.

Wat vind jij het mooiste aan de gemeente Deventer?

Deventer heeft heel veel moois te bieden! Het is een plek om trots op te zijn. Alleen al het zicht op de historische binnenstad vanaf de IJssel gaat nooit vervelen. En ik hou van de Deventer mentaliteit, wat ik al zei, ruwe bolster, blanke pit. Ook dat maakt Deventer mooi en uniek.

Wat wil je voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen nog doen in en voor Deventer?

Er is nog een heleboel te doen. Een goeie discussie met de gemeenteraad over het parkeerbeleid, de positie van het speciaal onderwijs in Deventer sterk verbeteren, maar bijvoorbeeld ook het opkrikken van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte.

Radio of TV?

Ik mag heel graag sport kijken op televisie. Van voetbal tot wielrennen, ik kijk het allemaal. Maar mijn favoriete medium is tóch de radio, en dan met name de Duitse radio. Als het even kan heb ik WDR4 aanstaan. Een kwalitatieve nieuws- en sportzender met fijne muziek uit de 60’s, 70’s en 80’s.

Praat programma/ entertainment programma op TV?

Als ik televisiekijk, dan kijk ik eigenlijk alleen sport. Valt dat onder entertainment?

Windmolens of zonneparken?

Windmolens – even los van de vraag waar je ze dan neerzet.

Fiets of auto

Fiets.

Uit eten of thuis eten?

Met afstand thuis eten, maar alleen als ik zelf mag koken.

Boek of E-reader?

Op dit moment zeg ik: geen van beide. Sinds ik wethouder ben moet ik al zoveel voor mijn werk lezen, dat ik in mijn vrije tijd geen zin meer heb in lezen. Komt wel weer.

Zou je wederom wethouder willen zijn na de gemeenteraadsverkiezingen en welke Portefeuille?

Ik ben met heel veel plezier weer beschikbaar voor Deventer – en dan zet ik me graag weer in voor onderwijs en jeugd!