DEVENTER – ‘Room with a view’, het boek van de Deventer grafisch ontwerper Peter Bos, hangt in het Stedelijk museum in Amsterdam. Als onderdeel van de tentoonstelling ‘boeken in quarantaine’, is het boek nog tot 31 oktober 2021 te bewonderen in een afgesloten kastje.

Door Marit Bos

Het afgelopen jaar mag gerust uitzonderlijk worden genoemd, gezien de ongekende pandemie waar we in 2020 allemaal mee te maken kregen. Ook binnen de boekenwereld heeft deze pandemie haar sporen achtergelaten. Het Stedelijk museum in Amsterdam vroeg zich af of het coronavirus ook een stempel zou hebben gedrukt op het soort boeken dat in 2020 is verschenen.

De Best Verzorgde Boeken 2020

Het museum organiseert elk jaar een expositie met ‘De Best Verzorgde Boeken’ van dat jaar. Dit jaar was er extra aandacht voor boeken die hun ontstaan ontlenen aan de pandemie. De extra tentoonstelling, deel van de tentoonstelling ‘De Best Verzorgde Boeken 2020’ heet ‘boeken in quarantaine’. Er hangen 12 boeken gerelateerd aan de coronacrisis in het Stedelijk museum, in glazen quarantainekastjes. Het aanbod varieert van zeer persoonlijke kunst- en fotoprojecten tot brede afstudeercatalogi van kunstacademies die de eindexamententoonstellingen moesten vervangen. Het boek ‘Room with a view’ van Peter Bos is een van deze boeken.

Room with a view

‘Room with a view’ is begonnen als een Facebookgroep waar mensen stillevens plaatsten van hun uitzicht. Deze groep werd opgezet door Peter Bos, eigenaar van ontwerpbureau Houdbaar in Deventer. De stillevens van ‘Room with a view’ zijn uitzichten vanuit de thuissituatie, omdat iedereen door COVID-19 verplicht thuiszat. Met een persoonlijke selectie van deze stillevens werd uiteindelijk een bijzonder tijdsdocument gecreëerd. De Facebookgroep heeft bijna 900 leden uit meer dan 25 verschillende landen en dit aantal blijft groeien. Het online project heeft gezorgd voor nationale en internationale bekendheid. Peter Bos: “Ik stuurde het boek ‘Room with a view’ in als best verzorgd boek. Hiervoor werd het helaas niet geselecteerd, maar omdat het boek volledig tot stand kwam door de coronacrisis, net als meerdere ingestuurde boeken, werd ‘Room with a view’ een van de ‘boeken in quarantaine’. Nu hangt het boek, omlijst door een afgesloten glazen kastje, aan de muur van het Stedelijk museum. Een beetje trots ben ik wel!” En terecht!

Wilt u het boek ‘Room with a view’ en de andere boeken van de expositie ‘boeken in quarantaine’ ook bewonderen? De expositie ‘De Best Verzorgde Boeken 2020’ is nog tot 31 oktober 2021 te bekijken in het Stedelijk museum in Amsterdam.

Vorig artikelDe diepte in met: Wethouder Frits Rorink van het CDA
Volgend artikel‘Mogen’ we nog indiaantje spelen?