DEVENTER – “Je moet doen wat je leuk vindt, want dan ga je met plezier ergens heen”, lacht Joni van Loon. De 33-jarige Apeldoorner, al jaren eigenaar van een dansschool in ’t Harde, heeft de judoschool van Edo Zeën overgenomen. “Wij gaan hier onder de naam Jovani Sports meer mogelijkheden bieden: andere vechtsporten, maar ook dansen en desnoods gaan we knikkeren als dat een nieuwe rage wordt. Als er mensen zijn met ideeën: kom ermee! Dan gaan we kijken of we dat samen kunnen realiseren.”

Door Rudy Brouwer

“Ik zoek altijd naar extra, hoger, meer en verder”, verklaart Van Loon zijn nieuwe avontuur in onze stad. “Ik zal hier heus een aantal dingen tegenkomen die niet gaan lopen en niet gaan werken, maar dat is dan mijn uitdaging en daarin wil ik ervaring opdoen. Ik vind ondernemen gewoon heel erg leuk om te doen. Wij staan 100% achter de judocultuur, wat betekent dat je bij ons de samenwerking aangaat, respect houdt voor elkaar en dat iedereen mag zijn zoals die is.”

De  nieuwe eigenaar realiseert zich dat je een ‘heel tijdperk Edo Zeën’ niet zomaar even uitbouwt in een half jaar. “Ik ga heel voorzichtig zijn: over een jaar wil ik gegroeid zijn van de huidige, overgenomen 115 leden naar minimaal 150. Mijn ambities zijn om groter te worden. Het liefst zo snel mogelijk. Ik ben iemand die graag wil proberen, graag wil leren. Ik wil graag alle kanten van het leven die ik níet ken niet zomaar wegstoppen”, zegt de sympathieke Van Loon.

Voor de leerlingen verandert er qua lestijden niets. “De lessen die er zijn, laten we gewoon zo doorgaan. Edo deed alles in z’n eentje; wij gaan werken met instructeurs. We zijn op zoek naar mensen die hier sport willen geven. Dat mag kickboksen zijn of karate. Maar het mag ook dansen zijn. Onze zaal leent zich daarvoor uitstekend, met een spiegelwand, muziekboxen en een houten vloer. Wat er op ons pad komt, bieden we aan. Het gaat erom dat de zaal de hele week vol zit.”

Een veilige omgeving staat bij Joni van Loon altijd op één. “En plezier staat op twee”, is hij duidelijk. “Mensen moeten bij Jovani Sports vooral komen voor hun plezier!”