DEVENTER – Bovenbouwleerlingen verkennen thema’s als gender, etniciteit en geweld in speelgoed in compleet vernieuwd Speelgoedmuseum Deventer. Kinderen uit groep 6-7-8 van Daltonbasisschool De Kleine Planeet uit Deventer (Voorstad) ontdekken in het educatieve programma Speelgoedspiegel wat speelgoed je kan leren over cultuur, identiteit en diversiteit. ‘Mogen’ we nog indiaantje spelen? Zijn neppistooltjes fout? En hoe zit het met gender en stereotyperingen in speelgoed?

Enthousiaste leerlingen

De deelnemende leerlingen gaan het debat niet uit de weg. Na een introductie en een zoek-en-foto-ronde door het museum, presenteren ze hun vondsten. Stereotype weergaven van verschillende etniciteiten, onderscheid in speelgoed voor jongens en meisjes, oorlog en geweld in speelgoed – onderwerpen genoeg voor een dagvullend programma. De meningen erover lopen nogal uiteen.

Nergens een pop die op mij lijkt

Een van de deelnemende leerlingen vindt dat er meer donkere poppen in de winkel te zien moeten zijn: ‘Vroeger zag ik nergens een pop die er zo uitziet als ik!’ Het probleem? De ongelijke verhouding tussen donkere en witte poppen. Een andere leerling brengt daar tegenin dat je zelf mag kiezen welke kleur je speelgoed heeft, dat ze niet overheersend donker moeten zijn. Ook geweld in speelgoed is een heet hangijzer. Enkele leerlingen spelen graag 16+-games, maar anderen vinden dat geweld geen plek in speelgoed verdient, zeker niet bij jongere kinderen.

Spiegel voor de samenleving

Directeur Ewout van der Horst, van het Speelgoedmuseum Deventer: “Wij willen als speelgoedmuseum het maatschappelijke debat stimuleren. Mooi hoe onze speelgoedcollectie een spiegel van onze samenleving vormt én we hiermee ook tieners in ons museum aan het denken zetten!”

Andere programma’s

Het programma Speelgoedspiegel is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Natuurlijk biedt het speelgoedmuseum ook programma’s voor jongere leerlingen aan. Voor peuters en kleuters is er het programma Speelgoedvitrine, waarin leerlingen erfgoed leren verzamelen, ordenen en tentoonstellen. Voor de leeftijd 7-10 is er het programma Speelgoedwerkplaats, waarin leerlingen zelf speelgoed van de toekomst ontwerpen en bouwen. Alle programma’s zijn online te boeken, via speelgoedmuseumdeventer.nl.

Museumkidsweek

Kunnen je kinderen niet wachten tot ze met school naar het Speelgoedmuseum Deventer gaan? Van 16 tot 31 oktober is het weer Museumkidsweek. Een mooie aanleiding voor een bezoekje met je ouders of grootouders!

Vorig artikelEen Deventenaar in het Stedelijk Museum
Volgend artikelFlink breidt boodschappen bezorgservice uit naar Deventer