DEVENTER – Een lekker zonnetje (na een zeer regenachtige ochtend), een presentatie over hoe mensen met een visuele beperking de digitale wereld ervaren, het Sport-, Beweeg- en Cultuurplein, leerlingen van VSO De Linde, ambassadeurs van Deventer zonder drempels, wethouder Rob de Geest, veel organisaties en politieke partijen, een belangrijk Manifest én twee zingende badmutsen. Ingrediënten genoeg voor een mooie middag. En dat was het dan ook op het Grote Kerkhof op woensdag 6 oktober.

Voel je je welkom bij de (sport)vereniging? Op het stadhuis? Ook als je een beperking hebt, of een chronische ziekte? Mag je meepraten? Hoor je erbij? Deventer wil een gemeente zijn zonder drempels, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin.

Het VN-verdrag handicap wil de positie van mensen met een beperking verbeteren en de gemeente Deventer wil dat ook. Daarom is deze middag het Manifest: “Iedereen doet mee!” ondertekend door een groot aantal Deventer organisaties, verenigingen en vertegenwoordigers van de politiek.

Daarmee committeren zij zich de boodschap van het VN-Verdrag Handicap actief uit te dragen en de doelen van het verdrag stap voor stap waar te maken.

Toegankelijke website

Patricia Bolink, is niet alleen specialist digitale toegankelijkheid bij de gemeente Deventer, maar ook ervaringsdeskundige want ze is zelf slechtziend. In het auditorium van het Stadskantoor laat ze een geïnteresseerd publiek zien wat erbij komt kijken om een website voor iedereen toegankelijk te maken. ‘Ik ben dan wel slechtziend, maar ik wil wel zélf mijn boodschappen kunnen bestellen en een plekje kunnen reserveren in de sportschool’, vertelt ze. ‘Om dat mogelijk te maken, moet een website aan behoorlijk wat eisen voldoen. En niet alleen voor mensen die blind of slechtziend zijn, ook voor mensen met andere beperkingen!’

Een “eyeopener” voor veel aanwezigen!

Ambassadeurs Toegankelijkheid

Loes en Wil, de zingende badmutsen, gekleed in badjas, op pantoffels en ja: mét badmuts staan klaar om Wethouder Rob de Geest te ontvangen. ‘De zon straalt’, aldus de wethouder. ‘Zelfs het weer is vandaag inclusief en toegankelijk. Wat fijn dat er zoveel organisaties aanwezig zijn. Deventer wil een inclusieve en toegankelijke gemeente zijn voor iedereen. Maar de praktijk is soms weerbarstiger. Maar vanaf vandaag gaan we meters maken!’

Om de toegankelijkheid in Deventer te testen is een groep ambassadeurs opgeleid. Met een speciale app “Ongehinderd” gaan zij de toegankelijkheid van accommodaties – zowel fysiek als sociaal – testen in Deventer. Ambassadeur Rudi Urbach neemt een mooi geel jack in ontvangst en vervolgens verschijnt een grote groep ambassadeurs!

“Iedereen doet mee”

Dan is het tijd om het manifest te ondertekenen. Onder het gezang van – jawel – de zingende badmutsen: ‘Lang leve het manifest! Hoezee, hoezee, iedereen doet mee!’ tekenen wethouder Rob de Geest (namens de gemeente Deventer), Kees van Hoof (Deventer Sportploeg), Helmi Lever (Stichting Fooruit) en Gosse Hiemstra (Kunstcircuit Deventer) op een grote rolbanner het Manifest. Daarna volgen de aanwezige organisaties en vertegenwoordigers van de Deventer politiek. Daarmee committeren zij zich aan het Manifest: In Deventer doet iedereen mee!

Sport-, Beweeg- en Cultuurplein

Dan is het tijd voor het Sport-, Beweeg- en Cultuurplein. Leerlingen van het VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) van De Linde helpen bij het sporten en voorzien de gasten van koffie, thee en iets lekkers. Als echte VIPS zijn ze door TCR-Groep opgehaald van school met de officiële spelersbus van Go Ahead Eagles.

Iedereen kan vervolgens lekker bewegen of een culturele activiteit ondernemen. De zingende badmutsen hebben speciaal voor deze gelegenheid een lied geschreven en Café Vrienden van Vroeger heeft de catering verzorgd.

De weergoden zijn de deelnemers gunstig gezind: het blijft  droog. Pas als de middag is geëindigd en alles is ingepakt opgesteld gaat het … regenen.

Vorig artikelRoparunteam Run for Cancer rent veel geld bij elkaar
Volgend artikelDe Zingende Badmutsen trekken door de Vijfhoek en Colmschate tijdens Wijksafari