DEVENTER – Vrijdag 29 oktober vond in het Burgerweeshuis een bijzonder evenement plaats. Een kick-off-event van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) die zal worden ingevoerd op Het Stormink in Deventer. Een kleine 50 leerlingen van deze locatie van het Etty Hillesum Lyceum zal dit voorjaar namelijk starten met hun MDT. Het was een feestelijke aftrap met ruim 250 leerlingen, heel veel maatschappelijke organisaties en een spetterend optreden van Deventer rapper Pjotr. Maar wat is MDT eigenlijk en welke plek kan MDT in gaan nemen in de Deventer samenleving?

De Maatschappelijke Diensttijd is vanaf februari 2020 middels een landelijke subsidieregeling  gelanceerd en biedt jongeren de kans om in de praktijk te ervaren hoe het is om (vrijwillig) in de samenleving te werken. Een goed voorbeeld van burgerschapsonderwijs. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? ‘’Met de maatschappelijke diensttijd werken onze leerlingen aan beroepservaring. Leerlingen leren door het uitvoeren van vrijwilligerswerk buiten de muren van de school te ontdekken wie zij zelf zijn en wie en wat zij willen worden. Een heel vormend proces”, aldus projectcoördinator Maira Weijn.
Dit initiatief past goed bij de visie van de school, die stelt dat je op school meer leert dan alleen wat je in de schoolvakken aangeboden krijgt. De Maatschappelijke diensttijd wordt vormgegeven in samenwerking met vrijwilligersorganisatie Deventer Doet, die de jongeren met behulp van jongerencoaches zal koppelen aan geschikte werkplekken.

Leren buiten de schoolmuren
Dankzij MDT zijn de leerlingen één dagdeel per week buiten de muren van de school aan het leren en werken. ‘’Het is eigenlijk schoolwerk buiten de deur waarbij kinderen zelf invloed hebben op wat ze willen leren en op welke manier’’, vertelt Weijn. Dit past ook goed in de visie van Het Stormink, die werkt volgens het principe van Persoonlijk Leren: De school hecht er waarde aan dat leerlingen zelf veel ruimte krijgen om te kiezen voor een manier van leren die bij hen past. De leerlingen kunnen een werkplek kiezen uit verschillende maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk. Voorbeelden zijn het asiel, de bibliotheek, groenvoorzieningen in de buurt, het ziekenhuis of een verpleeghuis. In principe draaien de scholieren 80 uur mee bij een MDT-plek. De leerlingen uit het tweede leerjaar van Het Stormink komen als eerste in aanmerking voor de maatschappelijke diensttijd. MDT komt niet bovenop de reguliere lessen, maar juist in plaats van enkele lessen. Het idee hierachter is dat leerlingen op die manier tijd kunnen investeren in wat hen écht ligt.

Vorig artikelKrankzinnige zondagavond zet Go Ahead Eagles in linkerrijtje Eredivisie
Volgend artikelParkeren Verzetslaan en Stationsplein vanaf vandaag gratis