DEVENTER – Vandaag brengt Go Ahead Eagles een bezoek aan de Johan Cruijff ArenA. Met regerend landskampioen Ajax als tegenstander wacht er tijdens de eerste speelronde van november een grote uitdaging om de positieve resultatenreeks van oktober een succesvol vervolg te geven.

Ook Kees van Wonderen beseft dat er in Amsterdam een tegenstander uit de ‘buitencategorie’ tegenover zijn team staat. “Ajax presteert natuurlijk geweldig in de Champions League. Ook in Nederland zijn ze heel sterk. Ze hebben heel veel mogelijkheden, dat is totaal niet te vergelijken met ons team of andere clubs in de Eredivisie. We gaan morgen langs de lat van het allerhoogste niveau getest worden.”

Van Wonderen verwacht niet dat er bij Ajax sprake zal zijn van lichtzinnigheid na de midweekse overwinning op Borussia Dortmund in het Westfalenstadion. “Ze hebben genoeg ervaring in hun team om op hun hoede te zijn en te waken voor onderschatting. Als je tegen Ajax speelt, moet echt alles meezitten. Wij zullen heel goed moeten verdedigen met elkaar. Als we vervolgens de bal winnen, dan zal er zeker ruimte voor ons liggen, al moeten we dan wel hartstikke goed voor de dag moeten komen om die ruimtes ook te vinden en te benutten.

Ajax is namelijk in staat om hoog op het veld te verdedigen zonder kansen weg te geven. Dat hebben ze zelfs op Champions League-niveau tegen Borussia Dortmund laten zien. Nogmaals: om kansrijk te zijn, moet bij ons echt alles meezitten, terwijl Ajax een dag moet hebben waarin het minder energie in de wedstrijd kan leggen.”

Met 26 punten uit elf wedstrijden mag Ajax zich koploper van de Eredivisie noemen, Go Ahead Eagles bezet met tien punten minder een keurige achtste plaats op de ranglijst. “Natuurlijk zijn we blij met de punten die we tot dusver hebben behaald en de huidige positie op de ranglijst”, geeft Van Wonderen aan. “We moeten echter ook realistisch zijn, blijven relativeren en de wedstrijden van de afgelopen periode in het juiste perspectief plaatsen. We voetballen in een competitie waarin de onderlinge verschillen heel klein zijn en de uitslagen tot dusver gelukkig vaak in ons voordeel uitvielen. We moeten onszelf niet ineens een andere status gaan aanmeten.”

Desalniettemin reist Go Ahead Eagles naar de Johan Cruijff ArenA af om de huid zo duur mogelijk te verkopen. “Natuurlijk zorgen onze wedstrijden en resultaten van de afgelopen periode voor een ruggesteuntje”, weet Van Wonderen. “We mogen daarom zeker met vertrouwen het veld opstappen. Al weten we ook: op bezoek bij Ajax worden er andere dingen gevraagd dan tot nu toe van ons is gevraagd. Ik vind het interessant om te zien hoe we in Amsterdam voor de dag gaan komen. Hoe presenteren we ons? Houden we ons staande? Raken we van slag bij tegenslag of niet? Tot dusver ben ik tevreden over hoe onze jongens dat oppakken in de Eredivisie, hopelijk gaan we die instelling ook tegen Ajax weer zien.”

Ajax – Go Ahead Eagles begint morgenavond om 20:00 uur. Kees van Wonderen kan tegen de Amsterdammers geen beroep doen op de niet fitte Ogechika Heil, Turan Tuzlacik, Sam Crowther en Frank Ross. Daarentegen keert Isac Lidberg terug van een schorsing, terwijl ook Jacob Mulenga weer onderdeel uitmaakt van de wedstrijdselectie.

Vorig artikelJazz met trio Berend van den Berg in Humanitas
Volgend artikelTUI reisbureau opent deuren in Colmschate